ПОЧАСТ СРПСКОМ НАУЧНИКУ: Дан Николе Тесле први пут се обележава у Онтарију

Танјуг

09. 07. 2021. у 23:10

НАЦИОНАЛНИ Дан науке установљен на дан родења једног од највећих светских умова Николе Тесле сутра се обележава у Србији, а захваљујући иницијативи канадског посланика Тома Ракочевића Дан Николе Тесле први пут биће обележен и у читавом Онтарију, провинцији која има 15 милиона становника, а не само на Нијагариним водопадима и у Хамилтону.

ПОЧАСТ СРПСКОМ НАУЧНИКУ: Дан Николе Тесле први пут се обележава у Онтарију

Архива

У САД, где је Тесла живео шест деценија, обележавање 165 година од његовог рођења биће уприличено на Лонг Ајленду у Теслиној јединој преосталој лабораторији, која је трансформисана у музејски комплекс.

- Сваке године славимо рођендан Николе Тесле како бисмо осветлили не само његов живот и рад, већ и његов трајни утицај на нас сада и у будућности“ - рекао је за Тањуг извршни директор Теслиног научног центра Ворденклиф Марк Алеси.

У организацији ТСЦW биће одржана Теслина рођенданска изложба и рођендански ноћни шоу, за који је улазница 65 долара. Новац ће бити искоришћен како би ТСЦW прерастао у место будућности - глобални научни центар који унапређује нове технологије и нуди трансформативно учење за све узрасте. Током дводненвних свечаности у Филаделфији у част једног од највећих и најутицајнијих светских умова, које почињу вечерас, у организацији Теслине научне фондације, посетиоци ће, како је речено Тањугу, моћи да виде и најпознатије Теслине изуме.

У Београду је сваког 10. јула улаз у Теслин Музеј бесплатан, изјавила је за Тањуг директорка Музеја Ивона Јевтић и изразила уверење да ће и сутра као и последња два месеца Музеј бити пун посетилаца. САНУ је Тесли посветила целу недељу, данас је отворена изложба, а биће организован и округли сто "Од талентованог дечака са Балкана до генија планетарних размера". Министарство просвете, науке и технолошког развоја за Дан науке није припремило посебан програм, док ће у Музеју ПТТ-а приредити трибину "Никола Тесла и начело хармоније у српској култури".

Фото: Принтскрин

Посланик у парламенту најмногољудније канадске провинције Том Ракочевић за Тањуг каже да ће обележавање Дана Николе Тесле у Онтарију допринети да све више и више Канађана научи о Тесли и да схвате колико наша савремена технологија зависи од његових невероватних иновација.

- Надам се да ће и љубитељи Николе Тесле широм света смислити много креативних начина како би испичали причу о делу једног од највећих умова човечанства и покретали сличне иницијативе - рекао је Ракочевић, који је инцијативу покренуо због личног интересовања и образовања, али и због српског порекла које га је, како налгашава, додатно учинио да буде поносни поштовалац Николе Тесле.

Нијагарини водопади

Ракочевић је подсетио да је иницијатива веома брзо прошла законску процедуру, што је у Канади прилично ретко, и да је добила подршку краљице. Ракочевић је рекао да ће оригинални у јуну потписани документ поклонити Музеју у Београду као и да је одлука да се 10. јул прогласи Даном Николе Тесле у Онтарију резултат и залагања српске заједнице, који настоје да се Теслино име постави на пиједестал који заслужује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)