БИВШИ БУГАРСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ТВРДИ: НАТО и Софија ће заједно финансирати изградњу инфраструктуре за Ф-16

Новости онлајн

09. 07. 2021. у 15:54

БИВШИ министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов негирао је оптужбе актуелног министра одбране Георгија Панајотова који је јуче изразио своје незадовољство одлуком претходне администрације да НАТО преузме на себе трошкове изградње инфраструктуре за авионе Ф-16.

БИВШИ БУГАРСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ТВРДИ: НАТО и Софија ће заједно финансирати изградњу инфраструктуре за Ф-16

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

Каракачанов је нагласио да ће Бугарска и НАТО заједно финансирати изградњу писте, док ће пројекат, његова цена и избор подизвођача бити размотрени на седници Инвестиционог комитета НАТО-а 13. јула.

- Односно, НАТО ће издвојити средства, тако да тврдња министра да су они од тога одустали није истинита. Поред тога, првобитно је требало да буде издвојено 3,4 милиона евра, а сада се та цифра повећала до 10,25 милиона евра и на тај начин се смањују трошкови Бугарске - наводи се у изјави бившег министра на сајту његове партије.

Каракачанов је навео да је изјава Панајотова предизборна агитација пред парламентарне изборе 11. јула и део је стратегије директног мешања у изборни процес. Каракачанов је категорички негирао оптужбе актуелног министра да је Министарство користило „непознате критеријуме“ приликом потписивања уговора о припреми инфраструктуре за Ф-16.

- У Министарству одбране је направљена десетостепена контрола процедура, коју мора да усагласе оружане снаге, одељење за војну инфраструктуру, комисија за разматрање предлога, финансијске, правне службе и службе информативне безбедности, војна полиција, секретар Министарства одбране и заменик министра. Контролу врши и ДАНС (Државна агенција националне безбедности) и тек након тога министар потписује уговор. Док сам ја био министар овај принцип рада никада није кршен, као доказ постоји и одговарајућа документација - изјавио је Каракачанов.

Подсетимо, током јучерашњег дана Панајотов је изразио незадовољство у вези са одлуком његових претходника да изградњу писте на авиобази „Гроф Игњатјев“ плати НАТО. Министарство сада мора да тражи средства за пројекат, јер је, према његовим речима, Алијанса обавестила Министарство да неће на себе преузети трошкове.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)