КОМАНДОСИ СТИГЛИ НА ХАИТИ ДА ПРАВЕ ХАОС: Полиција привела Американце и Колумбијце, траје лов за одбеглим плаћеницима (ВИДЕО)

Танјуг

09. 07. 2021. у 07:23

ЈЕДИНИЦА командоса која је ове недеље убила председника Хаитија Жовенела Моиза и тешко ранила његову супругу, чинило је 26 Колумбијаца и двојица Американаца пореклом са Хаитија, потврдиле су данас власти, а још траје потрага за налогодавцима и мотивима овог злочина.

КОМАНДОСИ СТИГЛИ НА ХАИТИ ДА ПРАВЕ ХАОС: Полиција привела Американце и Колумбијце, траје лов за одбеглим плаћеницима (ВИДЕО)

Фото: AP Photo/Jean Marc Herve Abelard

Колумбијски министар одбране Диего Молано саопштио је да први налази истраге указују да су Колумбијци осумњичени за учешће у атентату на председника Хаитија пензионисани припадници оружаних снага његове земље и обећао је да ће пружити сву потребну помоћ властима у расветљавању свих околности овог случаја.

Полиција је у среду пронашла осумњичене атентаторе у једној кући у близини места злочина, у предграђу главног града Порт О Пренса и након вишесатне борбе ухапшен је већи број њих, а шеф полиције Леон Чарлс јуче је потврдио да је 17 људи у овој акцији ухапшено, преноси Ројтерс.

Новинарима су том приликом на конференцији за штампу приказани бројни колумбијски пасоши, као и оружје који су осумњичени атентатори користили, пушке, мачете, урађаји за комуникацију и средства која су користили током провале у председничку резиденцију.

- Странци су дошли у нашу земљу да убију председника - нагласио је Чарлс, и саопштио да је међу ухапшенима 26 Колумбијаца и два Хаићанска Американца.

Он је навео да је у ватреном обрачуну са атентаторима заробљено 15 Колумбијаца, као и Американци пореклом са Хаитија, док су тројица нападача убијена, а осам их је још увек у бекству.

Директор колумбијске националне полиције Хорхе Луис Варгас саопштио је да је од Хаитија примио захтеве за информацијама о шест осумњичених, од којих су двојица убијена у размени ватре са хаићанском полицијом, док су још четворица ухапшена.

Министарство спољних послова на Тајвану, које има формалне дипломатске везе са Хаитијем, саопштило је да је 11 осумњичених заробљено у њиховој амбасади након што су у њу провалили,а портпарол Стејт департмента није могао да потврди да ли је међу притворенима било и америчких држављана.

Званичници још нису саопштили шта су мотиви убиства председника, а од ступања на дужност 2017. године, он се суочавао са масовним протестима ,прво због навода о корупцији и начина како је управљао економијом, а затим и због све већег боравка на власти.

Председника Моиза (53) убили су непознати нападачи у ноћи између 6. и 7. јула у његовој приватној резиденцији, а његова супруга Мартин Мари Етијен Џозеф, која је, такође, рањена у овом нападу, у критичном је стању и пребачена је у болницу у Мајами.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)