ЈАЛОВЕ ПРЕТЊЕ БРИСЕЛА: Ступио на снагу спорни мађарски закон који је затегао односе са ЕУ

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

08. 07. 2021. у 22:33

ОДНОСИ између Мађарске и ЕУ у четвртак су се додатно затегли. Серији неслагања додат је важан део у мозаику неразумевања, ступањем на снагу новог мађарског закона о забрани промовисања хомосексуализма међу малолетницима.

ЈАЛОВЕ ПРЕТЊЕ БРИСЕЛА: Ступио на снагу спорни мађарски закон који је затегао односе са ЕУ

Фото АП

Ово слово закона има велики симболични значај, јер у Бриселу поклањају нарочиту пажњу заштити угрожених група, међу које спада и ЛГБТ популација.

И док у Будимпешти наглашавају да је реч о забрани промовисања, у Бриселу на то гледају као на изостанак подршке хомосексуалцима. Мађарска то види као заштиту породице, а врх ЕУ као цензуру и срамоту. Конкретно, законом се забрањује промоција идентитета пола другачијег од оног по рођењу, промене пола и хомосексуалности малолетницима. Тако на удар долазе и књиге, стрипови, филмови, наставни програм.

Дан уочи ступања на снагу спорног закона, и вишенедељних претњи, у ЕУ су подигли тон и запретили санкцијама. Преседница ЕК Урсула фон дер Лајен је поручила да ће, уколико Мађарска не преиспита своју одлуку, Европска комисија искористити могућности које има као чувар уговора.

То значи отварање казнене процедуре за флагрантно кршење европских закона из члана 7 Лисабонског споразума, што може да доведе до санкција Европског суда правде и губљења неких права из чланства на одређено време, као што је, на пример, право гласа у Европском савету. Али, то је тако на папиру. У стварности, до тога се веома тешко долази. Пре свега, јер се одлуке доносе једногласно. У европским круговима не виде могућност да, на пример, Пољска гласа за кажњавање Мађарске. Ранији покушаји кажњавања, баш ове две земље, тако нису уродили плодом.

Такође, процедура је дуга, постоји више права жалби. Искључење из ЕУ се не предвиђа, иако су неке западне чланице у овом случају чак и то тражиле.

Оно што би далеко више могло да науди Будимпешти су финансијске санкције, као што је, на пример, залеђивање европске помоћи за економски опоравак од последица пандемије или ускраћивање приступа неким фондовима. Већ су се појавиле идеје да, на пример, субвенције буде забрањене мађарским фирмама које су већ биле опоменуте због кршења права на коришћење фондова.

Али, тешко је замислити да би расцеп могао да иде толико далеко.

(НЕ)МОГУЋНОСТ ИСКЉУЧЕЊА?

У ЗАПАДНОЈ Европи се дижу многи гласови против Мађарске. Француски државни секретар за европске послове Клеман Бон је, тако, оценио нови мађарски закон као скандалозан. Поручио је и да такве владе које не поштују људска права немају шта да траже у ЕУ, али и додао да у Мађарској и Пољској постоје удружења која штите права, из чега произилази да је против искључења Мађарске из ЕУ. За то, уосталом, и не постоји законска могућност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)