KATAСТРОФА У ЊУЈОРКУ: Више људи умире од оружаног насиља него од ковида

Д. Д. С.

07. 07. 2021. у 12:19

Гувернер Њујорка Ендрју Куомо потписао је наредбу којом се проглашава стање "ванредне катастрофе" како би се сузбило насиље ватреним оружјем. Новом стратегијом насиље ватреним оружјем ће се третирати као јавна здравствена криза.

KATAСТРОФА У ЊУЈОРКУ: Више људи умире од оружаног насиља него од ковида

Фото: Танјуг/АП

- Прешли смо од ковида до епидемије оружаног насиља. Више људи умире од насиља од оружја него од ковида - изјавио је Куомо на конференцији за новинаре.

Примењиваће се краткорочна решења, како би се без одлагања решавала тренутна криза и смањио број напада ватреним оружјем, али и дугорочна решења која ће бити утемељена у раду са локалним заједницама и превенцији, преноси АФП. Куомо је најавио и оснивање Канцеларије за превенцију оружаног насиља, као и већу транспарентност у приступу полицијским информацијама како би локалне заједнице лакше могле да одреде која су урбана подручја и зоне жариште насиља које се врши ватреним оружјем.

Усвајање наредбе о проглашавању стања "ванредне катастрофе" омогућиће држави да финансира локалне заједнице и обезбеди додатне ресурсе како би се одмах покренула борба против насиља ватреним оружјем.

Свеобухватна стратегија борбе против оружаног насиља укључује и програме за младе који су изложени ризику и друге активности које би помогле да се млађа популација у урбаним срединама склони са улица и укључи се у превенцију насиља. Поред тога, Куомо је указао да ће специјална јединица полиције државе Њујорк бити задужена да спречи илегално уношење и промет ватреног оружја из држава у којима важе блажи закони. Више од 180 људи убијено је за три дана током којих су САД славиле Дан независности, према подацима које је објавила организација "Ган вајоленс архиве".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)