АМЕРИКА ОПТУЖУЈЕ РУСИЈУ ЗА НАПАД НА САЈТ РЕПУБЛИКАНАЦА: Руска амбасада у САД тврди да је све измишљотина

Новости онлајн

07. 07. 2021. у 09:26

АМЕРИЧКА агенција Блумерг објавила је да су хакери, наводно повезани с Русијом, прошле недеље хаковали сајт Националног комитета Републиканске партије САД. Руска амбасада у САД је реаговала, истичући да су те тврдње - измишљотина.

АМЕРИКА ОПТУЖУЈЕ РУСИЈУ ЗА НАПАД НА САЈТ РЕПУБЛИКАНАЦА: Руска амбасада у САД тврди да је све измишљотина

Фото Depositphotos

Како су навели извори Блумберга, хакери припадају групи која је позната као АРТ29 или „Кози бер“. Није познато до којих су података хакери дошли и да ли су успели да украду неке податке.

Притом, представник Националног комитета Републиканске партије је оповргао информацију да су системи комитета хаковани, саопштила је агенција. Претпоставља се да су хакери извршили напад помоћу ИТ-провајдера комитета компанију „Синекс“.

Руска амбасада у САД је навела да су наводи о нападу „руских владиних хакера“ на сајт Националног комитета Републиканске партије САД измишљени.

- Скренули смо пажњу на публикацију у ‘Блумбергу’ од 6. ​​јула о наводном хакерском нападу ''руских владиних хакера' на компјутерски систем Националног комитета Републиканске странке. Ми такве измишљотине одбацујемо. Наглашавамо да је сама странка негирала чињеницу сајбер напада. Нема доказа да се напад догодио - изјавили су у амбасади Русије.

Дипломатска мисија је позвала новинаре да се „сете професионалне етике и да престану са оптужбама“ и напоменуле да су се руски и амерички лидери на самиту у Женеви 16. јуна договорили да обнове дијалог о сајбер-безбедности на нивоу експерата.

- Ми смо уверени да ће професионалне расправе по свим питањима повезаним са сајбер сфером омогућити експертима да заједничким силама ојачају заштићеност информационе инфраструктуре наших држава. Неосноване оптужбе засноване на наводима анонимних људи само ометају рад - додали су у амбасади.

Запад је више пута оптуживао Русију за мешање у унутрашње ствари и сајбер нападе. Русија је негирала све оптужбе, наводећи да западне земље нису предочиле никакве доказе. Москва је такође више пута изјавила да је спремна за дијалог о сајбер-безбедности.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗЕМЉОТРЕС НА ФИЛИПИНИМА: Тло се затресло јачином од 6,1 степен Рихтерове скале