"СКУПО ЋЕ НАС КОШТАТИ САВЕЗ ПРОТИВ РУСИЈЕ": Бугарски експерт упозорио - То је смртна опасност!

Novosti online

06. 07. 2021. у 22:12

УЧЕШЋЕ Бугарске у "Иницијативи три мора“" нашкодиће земљи јер је та платформа антируски оријентисана, сматра бугарски међународни политичар Валентин Вацев.

СКУПО ЋЕ НАС КОШТАТИ САВЕЗ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Бугарски експерт упозорио - То је смртна опасност!

Фото Pixabay

Како је рекао у интервјуу за портал „Епицентар“, он не би оспоравао потенцијалну економску корист од тог пројекта, али је у суштини антируски и антинемачки.

Аналитичар је коментарисао предстојећи састанак који ће бити одржан 8. јула у Софији на највишем нивоу уз учешће председника 14 земаља.

- Ради се о томе да се у стручној, а у последње време и обичној штампи, широм света гледа на 'Иницијативу три мора' по својим истинским стандардима – то је пројекат који има за циљ да подели Русију и Западну Европу (Немачку и Француску) - изјавио је Вацев.

Према речима експерта, што је упорнија пропаганда економских бенефита иницијативе све је јасније да је реч о будућим обавезама Бугарске у војном и геополитичком смислу, а испаштаће читаво бугарско друштво.

- Придруживање Бугарске неком антируском војно-политичком савезу представља смртну опасност, будући да је Русија у стању да штити своје геополитичке интересе свим средствима. Наравно, корист извлаче владајућа странка и политичка елита која сада влада у Бугарској - објаснио је он.

Мишљење аналитичара је да ће "Иницијатива три мора" представљати следећу фазу развоја НАТО-а, који је истовремено усмерен и против Русије, и против Западне Европе.

У исто време, Вацев је подсетио да су се раније немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон заложили за идеју самита ЕУ-Русија, али да је Брисел одбацио ту идеју. Према његовим речима, противиле су се проамерички настројене чланице ЕУ којима и предстоји да рзавијају пројекат.

- Тај пројекат подсећа водеће земље Западне Европе – Немачку и Француску да има ко да доноси одлуке у геополитичком смислу уместо њих - закључио је стручњак.

Иницијатива три мора политичка је платформа земаља чланица ЕУ са простора између Балтика, Јадрана и Црног мора. Пољска и Хрватска су 2015. године основале овај савез који чини 12 земаља: Бугарска, Аустрија, Хрватска, Чешка, Естонија, Мађарска, Летонија, Литванија, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија.

Циљ је већа сарадња, посебно у области инфраструктуре, енергетике и безбедности. Те земље желе да буду мање зависне од Русије када је реч о снабдевању енергентима и да јачају сарадњу са САД.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)