ШТРАХЕ ПРЕД СУДОМ ЗБОГ МИТА: Оптужбе против бишег аустријског вицеканцелара

И. С.

06. 07. 2021. у 21:23

БИВШИ лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) и некадашњи вицеканцелар, Хајнц-Кристијан Штрахе, сео је у уторак на отпуженичку клупу у покрајинском суду у Бечу.

ШТРАХЕ ПРЕД СУДОМ ЗБОГ МИТА: Оптужбе против бишег аустријског вицеканцелара

Фото АП

Суди му се за примање мита. Суђење би требало да траје четири дана.

Са Штрахеом је раме уз раме Валтер Грубмилер (на слици), власник приватне клинике у Бечу и иначе Штрахеов близак пријатељ, који је осумњичен за подмићивање. Штрахе је, у коалиционим преговорима са Народном партијом Аустрије (ОВП) захтевао да се приватна клиника "Веринг" прими у фонд "Прикраф".

Болнице које су део овог фонда могу одређене услуге да обрачунају преко здравственог осигурања, што доноси велике додатне приходе. Заузврат, тврди тужилаштво, Грибмилер је дао 10.000 евра ФПО за предизборну кампању.

Мало је фалило да Штрахе не успе да се одазове позиву на данашње суђење. Пре само недељу дана, он је, једва извукао живу главу, после пожара који је, из још неразјашњених разлога, избио на једној јахти у Хрватској, у близини Биограда. Штрахе се иначе у више наврата замерио званичном Загребу. Једном је извређао Хрватску, а други пут инсистирао да Косово треба да се врати у састав Србије, обећавши да ће, ако његова странка победи на изборима, у ЕУ радити на испуњењу тог циља.

Вицеканцелар у претходном кабинету премијера Себастијана Курца оборио је аустријску владу, 2019. године, због такозване афере Ибица. Она је букнула пошто је у јавност процурио тајно снимљен видео-запис са шпанског полуострва, а на ком се види како Штрахе разговара са женом, наводном богатом руском донаторком. Њој је Штрахе обећао политички утицај у замену за финансијску подршку његовој Слободарској странци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)