ТРАГИЧАН ДРУГИ ПОКУШАЈ: Нема преживелих у авионској несрећи на руском далеком истоку, на полуострву Камчатки

Б. Влаховић - дописник из Москве

06. 07. 2021. у 20:59

АВИОН АН-26 са 22 путника и шест чланова посаде у уторак пре подне, по локалном времену, срушио се на Камчатки.

ТРАГИЧАН ДРУГИ ПОКУШАЈ: Нема преживелих у авионској несрећи на руском далеком истоку, на полуострву Камчатки

Фото Архива

Он је летео из Петропавловска, регионалног центра на Камчатки, у место Палана на северу полуострва и нестао је са радара девет минута пре него што је требало да слети по плану лета, на неких девет километара од писте.

После вишесатне потраге у којој су учествовали хеликоптери и авиони, авионске крхотине су пронађене 3,8 километара од места Палана. Остаци авиона су нађени и у Охотском мору и на тлу.

Према информацијама које су пристизале током дана, нико од путника и чланова посаде није преживео. Ту вест је потврдио и Алексеј Храбров, директор Камчатске авио-компаније.

Први резултати истраге наговештавају да су разлози ове авионске катастрофе били лоша видљивост у близини аеродрома и јак бочни ветар због којег је летилица могла да удари у стену. Могуће је и да је посада направила неку кобну грешку. Контрола лета тврди да се посада није жалила на техничке проблеме летилице. Тај авион је из Петропавловска требало да полети у 12 сати по локалном времену, али је због лошег времена кренуо у 12.55.

Пошто су остаци авиона пронађене тек предвече, спасилачке екипе нису могле да у току ноћи на стенама траже тела несретних путника и посаде. Иначе, разлика у локалном времену у односу на Москву је девет сати испред.

Већина путника су били становници места Палана, међу којима је била и градоначелница Олга Мохирјева. У авиону су била 22 путника, међу којима и једно дете, као и шест чланова посаде.

Градић Палана се налази на северу полуострва и у њему живи око три хиљаде становника.

Кад је саопштена вест о авионској несрећи, одмах су ангажоване спасилачке екипе. Због тога што се веровало да је АН-26 пао у море у потрази је учествовао и авион ИЛ-38 Тихоокеанске руске флоте који има посебну опрему за откривање подморница, па је та летелица имала задатак да открије сигнал срушеног авиона на дну мора и лоцира га.

Авион АН-26 који је доживео катастрофу био је у употреби од 1982, а дозвола за летење му је истицала у августу ове године.

Фото Илустрација В. Н.

У авио-компанији тврде да је посада била искусна, а командир авиона је имао 35 година. Он у првом покушају није успео да слети, па је направио још један круг када га је, по свему судећи, бочни ветар и бацио на стене.

Последња велика авионска несрећа у Русији се догодила у мају 2019. године у Москви кад је "Аерофлотов" авион ударио у земљу приликом слетања и запалио се. Том приликом је погинула 41 особа. 

"ПРЕКОПИРАНА" НЕСРЕЋА

СЛИЧНА катастрофа на истом месту, у близи аеродрома у Палани, догодила се 12. септембра 2012. године. Авион у коме је било 14 путника пао је десет километара далеко од писте. Тада је погинуло девет људи. Преживели су путници који су били у репу авиона. Касније је истрага утврдила да је пилот имао алкохола у крви.

ВУЧИЋЕВ ТЕЛЕГРАМ САУЧЕШЋА ПУТИНУ

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику Руске Федерације Владимиру Путину поводом пада авиона изнад Камчатке. "Примите моје искрено саучешће поводом несреће авиона "Антонов 26". Молим Вас да изразе саосећања пренесете породицама страдалих путника и чланова посаде. У овим трагичним тренуцима за Вашу земљу, наше мисли су са руским народом", наводи се у телеграму председника Вучића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТУРСКА ЈЕ ПОСТАЛА РУСКО ТАЈНО ОРУЖЈЕ УНУТАР НАТО Оптужбе из САД на рачун турског председника: Ердоган је Путинов човек