ВЕЛИКА ПРОМЕНА ГРАНИЦА: Бивши израелски обавештајац отворено о новим мапама (ВИДЕО)

Novosti online

05. 07. 2021. у 20:50

СЕВЕР Авганистана може постати део Узбекистана и Таџикистана, сценарио је који предвиђа Јаков Кедми, бивши шеф израелске специјалне службе Натив.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА ГРАНИЦА: Бивши израелски обавештајац отворено о новим мапама (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин/Депоситпхотос/илустрација

Кедми примећује да се ни Русија ни Кина, које су много ближе Авганистану, неће сагласити са тим да било какве структуре повезане са Сједињеним Државама делују у Таџикистану и Узбекистану.

- О чему можете преговарати с Американцима? Нека државе Централне Азије саме реше проблем терориста, Американци могу само зезнути не само њих, већ и све остале, укључујући Русију и Кину - рекао је Јаков Кедми за радио "Спутњик".

- Пре или касније, Кабул неће моћи да се одупре. А како ће спречити продор терориста на територију бившег Совјетског Савеза, одлучиваће Русија и Кина, као и пограничне државе - Таџикистан и Узбекистан - предвиђа стручњак.

Јаков Кедми нуди неочекивани сценарио за развој сукоба - припајање регијама Авганистана насељених Таџицима и Узбецима Таџикистану и Узбекистану. У овом случају, територија коју контролишу талибани може бити ограничена на паштунске регионе Авганистана.

Тренутно Узбеци и Таџици углавном живе на северу Авганистана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)