ФАУЧИ: 99,2 одсто недавно преминулих од корона вируса у Америци су невакцинисани

Novosti online

05. 07. 2021. у 12:56

99.2% од недавно преминулих од COVID-а у Сједињеним Америчким Државама су људи који нису примили вакцину - изјавио Др Ентони Фаучи, амерички стручњак за заразне болести.

ФАУЧИ: 99,2 одсто недавно преминулих од корона вируса у Америци су невакцинисани

Фото: АП

Доктор Фаучи је истакао да је „заиста тужно и трагично да се већина свега тога може избећи и спречити“ и додао да је фрустрирајуће „кад имате страшног непријатеља“ у корона вирусу:

- Ипак имамо меру која је веома ефикасна. И то је разлог зашто је утолико тужније и трагичније зашто се не примењује у потпуности у овој земљи - рекао је Фаучи за НБЦ.

Ентони Фаучи је навео и  разлоге због којих су се неки Американци супротставили вакцини, било да је она „идеолошка“ или су неки „у основи само антиваксални или антинаучни“.

Каже да земља „има алате за сузбијање“ пандемије и тражи од људи да „оставе по страни све те разлике и схвате да је заједнички непријатељ вирус“.

Фаучи примећује да су Седињене Америчке Државе "веома срећне" што имају "довољно вакцина да би се вакцинисале углавном сви у земљи. А постоје људи широм света који би учинили све да набаве вакцине."

САД су регистровале преко 605.000 смртних случајева у пандемији, највећој националној наплати на свету.

Према америчким Центрима за контролу и превенцију болести, више од 157 милиона Американаца је потпуно вакцинисано, што представља 47,4% укупне популације земље.

Међутим, стопе вакцинације су и даље ниске у многим деловима југа.

Брзо ширење делта соја вируса забринуло је многе здравствене званичнике да ће сваки напредак против пандемије бити заустављен.

У Аркансасу, који има једну од најнижих стопа вакцинације у земљи, са само око 34% популације која је у потпуности заштићена, случајеви, хоспитализације и смртни случајеви расту.

Светска здравствена организација упозорила је прошле недеље, да ће нови сојеви короне, који се лакше шире, недовољно имунизоване популације и мања употребе маски и других мера јавног здравља, пре него што се вирус боље обузда „одложити крај пандемије“.

- Свака патња или смрт од ЦОВИД-19 је трагична. Са вакцинама доступним широм земље, патњу и губитак који сада видимо, готово је у потпуности могуће избећи - рекла је др  Валенски, директорка Центра за контролу и превенцију болести, подстичући више Американаца да засучу рукаве уочи ширења мутанта.

Усред забринутости због нових варијанти короне, делови Европе су обновили путничке карантине, неколико аустралијских градова је у блокадама изазваним избијањем епидемије.

Мутација изазива забринутост чак и у земљама са релативно успешним кампањама имунизације, које без обзира на то, нису досегле довољно људи да сузбију вирус.

Фаучи је у недељу такође рекао да би Американци који путују у места са ниском стопом вакцинације против ЦОВИД-19 требало да носе маску чак и ако су потпуно вакцинисани.

- Мислим да би постојао добар разлог да се то учини јер, као што смо толико често говорили - вакцине нису, чак ни онакве какве јесу и високо ефикасне, ништа није -100% - рекао је Фаучи за НБЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

РУСИЈА ЈЕ МОЋНА Реакције Руса после турске подршке Финској и Шведској за улазак у НАТО