КОРОНА НАСТАВЉА ДА МУТИРА: Након делта соја, Јужна Америка пријавила пету варијанту ковида

Новости онлајн

05. 07. 2021. у 10:47

ДЕЛТА сој коронавируса стигао је у Србију и многе брине чињеница да се далеко брже шири од претходног.

КОРОНА НАСТАВЉА ДА МУТИРА: Након делта соја, Јужна Америка пријавила пету варијанту ковида

Фото: Депоситпхотос

Мада није смртоноснији, даје другачију, али не и тежу клиничку слику, али је у питању само једна у низу мутација ковида 19. А најновији мутант, који нам после делте прети је такозвани ламбда сој, који је почео да се шири из Латинске Америке и већ је пронађен у 29 земаља света.

Мутант са Анда

Овај сој са Анда, познатији и као варијанта Ц37, Светска здравствена организација је пре недељу дана сврстала у категорију „под посматрањем“, јер доводи до учесталог заражавања и појављује се истовремено у више земаља, пише Дојче веле.

Микробиолог проф. др Нада Куљић Капулица упозорава да ова варијанта вируса још увек није довољно истражена, али да има назнака да се преноси још брже од осталих познатих сојева.

- Досадашњи сојеви су спадали у други степен по тежини варијанти, што значи да побуђују забринутост. Ламбда сој још увек није довољно познат и налази се у првом степену варијанте као сој који је „интересантан“. Још увек није доказано да ли овај сој даје тежу клиничку слику, а само се претпоставља да се брже преноси - рекла је она за "Курир".

Додаје да тек треба да буде утврђен утицај вакцине на овај сој као и дејство стечених антитела на њега. Она је истакла да да се вирус из Јужне Америке проширио на свет, па и неке делове Европе, те да нам је стога све ближе и да је питање дана када ће се појавити и у Србији:

- Ламбда сој проширио се по свету, има га и по Немачкој, Италији, Енглеској, Аустралији. Иако консеквенце још нису познате, дефинитивно је да се и он брзо шири.

Хаиро Мендез-Рико, стручњак за вирусне болести при Светској здравственој организацији, за Дојче веле је рекао да засад нема индиција за агресивно понашање ламбда варијанте.

Вакцина делује

- Иако постоји могућност веће стопе заражавања, још увек немамо утемељена истраживања да бисмо тај сој упоредили с варијантама гама и делта - рекао је он, али додао да је вакцина делотворно средство против мутираних сојева:

- Све одобрене вакцине генерално су ефикасне против свих варијанти короне које су у оптицају широм света. Нема разлога да претпоставимо да то није тако код соја ламбда.

Иначе, варијанта ламбда први пут се појавила у августу 2020. у Перуу. Скоро годину дана касније, тај сој тамо доминира са 82 одсто. У Чилеу тај сој проузрокује већ сваку трећу инфекцију.

На "Торлаку" супстанца за "спутњик В"

Министар и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић најавио је да ће данас у Србију бити допремљена значајна количина супстанце за производњу вакцине „спутњик В“ на Институту „Торлак“.

- Ради се о количини супстанце довољној за производњу преко 250.000 доза компоненте 1. После десетак дана, према најавама наших руских партнера, у Србију би требало да буде допремљена супстанца за производњу исте количине вакцина компоненте 2. Очекујемо да ће „Торлак“ у следеће две недеље имати око 550.000 вакцина „спутњик В“ компоненте 1 и компоненте 2 - саопштио је Поповић и додао да ће након контроле на руском Институту Гамалеја вакцине произведене у Србији бити пуштене у промет.

Нови талас нам не гине, биће строже мере

л Епидемиолог др Предраг Кон рекао је јуче да још немамо довољно вакцинисаних, да нам на јесен прети нови талас, те да није искључен ни повратак строжих мера.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?