РУСКИ БАРУТ ЈЕ УВЕК СУВ: Из Кремља проговорили о апокалиптичном сценарију

Новости онлине

04. 07. 2021. у 15:19

ОДЛУЧНОСТ Русије у питањима одбране постаје све јаснија њеним противницима, стога не треба говорити о апокалиптичним сценаријима нове Карипске кризе, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

РУСКИ БАРУТ ЈЕ УВЕК СУВ: Из Кремља проговорили о апокалиптичном сценарију

Фото: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Депоситпхотос

Према његовим речима, председник Русије Владимир Путин као одговор на провокације "доноси одлуке који не остају незапажене".

- У том погледу нико не треба да сумња у одлучност председника Путина и руске стране у целини. Ипак предлажем да се не прича о таквим апокалиптичним сценаријима попут Карипске кризе и томе сличном јер сваки пут одлучност Русије постаје вероватно све јаснија нашим опонентима, иако ни ми не носимо ружичасте наочаре и свесни смо да нико неће одбити да обуздава нашу земљу - рекао је портпарол Кремља за телевизију „Русија 1“.

Он је нагласио да је Русија увек "држала барут сувим, а сада посебно".

Истовремено, Песков је изјавио да амерички председник Џо Бајден не може да гради добре односе са Русијом, јер се у САД таква реторика не прихвата.

- Амерички председник, нажалост, не може да каже да им је потребно да граде добре односе са Руском Федерацијом. И највише што чујемо је да ће са Русима разговарати тамо где то сматрају потребним, и, што је најважније, ако ништа друго ─ казниће их. И даље чујемо управо такву реторику, јер је у Америци једноставно немогуће разговарати о добрим односима са Русијом - објаснио је портпарол.

У исто време, Песков је приметио да је атмосфера током преговора Путина и Бајдена у Женеви била конструктивна.

- Ипак је била усмерена на дијалог. То није дијалог истомишљеника, већ је пре дијалог оних који имају дијаметрално супротне ставове о великом броју питања. Али констурктивизам је ипак доминирао у Женеви. Може ли тај конструктивизам одмах да промени реално стање ствари? Нажалост, не - сматра портпарол.

Како је рекао, у међудржавним пословима примећује се изразита инертност, стога ће довођење те атмосфере у мање суверене државе потрајати.

Друга ствар је у томе што када председник Русије нешто говори, он то и мисли, а када Путин то мисли, он то спроводи у дело, истакао је Песков.

- У датом случају, председник САД Џо Бајден има оптерећење у смислу других грана власти и такорећи мишљења политичког естаблишмента код куће који не дозвољава никакав констурктивизам у односу са Русима - додао је.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)