ЛЕПШЕ ИМ ЈЕ НЕГО У ЕУ? Више од шест милиона држављана Уније тражи боравак у Великој Британији

Novosti online

02. 07. 2021. у 23:41

ВИШЕ од шест милиона грађана Европске уније поднело је захтев за потврду о законитом боравку у Великој Британији пре истека крајњег датума, односно краја јуна, који је британска влада одредила у оквиру процеса иступања из европског блока.

ЛЕПШЕ ИМ ЈЕ НЕГО У ЕУ? Више од шест милиона држављана Уније тражи боравак у Великој Британији

Фото АП

У саопштењу британског министарства унутрашњих послова се наводи да је од 6,02 милиона људи који су се пријавили, око 400.000 захтева поднето у последњих месец дана пре истека Шеме о законитом боравку грађана ЕУ, преноси агенција АП.

- Имати више од шест милиона пријава за шему је постигнуће без преседана и срећна сам што смо обезбедили права за толико грађана ЕУ - наших пријатеља, комшија и чланова породице - изјавила је британска министарка унутрашњих послова Прити Пател.

Британско министарство је саопштило да ће 570.000 људи са захтевима "на чекању" имати заштићена права док се не одлучи о њиховој пријави и да ће постојати “неодређен оквир” за све оне који су пропустили рок да накнадно поднесу пријаву.

Људи који су поднели пријаву до крајњег рока добили су потврду коју могу да користе ако из било којих разлога треба да докажу свој имиграциони статус.

Шема је уведена у марту 2019. године као део планова Уједињеног Краљевства да напусти ЕУ. Један од главних ефеката брегзита било је окончање слободе кретања. Према тој шеми, грађанима ЕУ у Британији биће загарантована њихова права, укључујући приступ погодностима и здравственој заштити, пренео је Танјуг.

Сваки грађанин ЕУ који се није пријавио сада може потенцијално изгубити своја права или чак бити подложан депортацији.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)