ИЗВЕШТАЈ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА О ТРГОВИНИ ЉУДИМА: На листи за потенцијалне санцкије 17 земаља

Novosti online

01. 07. 2021. у 23:56

АМЕРИЧКИ државни секретар Ентони Блинкен представио је данас годишњи извештај Стејт департмента о трговини људима у свету, којим је обухваћено 188 држава и територија, а неке од њих суочиће се са потенцијалним санкцијама због недовољних напора у овој области.

ИЗВЕШТАЈ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА О ТРГОВИНИ ЉУДИМА: На листи за потенцијалне санцкије 17 земаља

Фото: Depositphotos

Администрација у Вашингтону је у извештају посебно означила 17 земаља, које не раде довољно у борби против трговине људима и упозорила их на потенцијалне америчке санкције сврставајући их у трећу категорију.

Такође је скренута пазња и неким америчким савезницима попут Израела, Новог Зеланда, Норвешке, Португалије и Турске, због одређених одступања у досадашњим напорима, а у извештају се оцењује да је пандемија корона вируса додатно погоршала ситуацију око „људског ропства“ у периоду 2020-2021. године, преноси АП.

Извештај је 17, углавном, како се наводи, ауторитарних држава, класификовао у „ранг 3“ због тога што нису испуниле минималне стандарде да зауставе, оно што је државни секретар Ентони Блинкен назвао „нехуманим кругом дискриминације и неправде“.

Земље које раније нису биле у овој категорији су Малезија и Гвинеја Бисао, и оне су се придружиле Авганистану, Алжиру, Бурми, Кини, Коморима, Куби, Еритреји, Ирану, Никарагви, Северној Кореји, Русији, Јужном Судану, Сирији, Туркменистану и Венецуели, а већина тих земаља је тренутно на удару америчких санкција из других разлога.

У новом извештају Стејт Департмента, шест америчких партнера и савезника Кипар, Израел, Нови Зеланд, Норвешка, Португалија и Швајцарска пребачени су из прве у другу категорију, што их сврстава међу земље које не испуњавају међународне стандарде за борбу против трговине људима, али ипак улажу значајне напоре да би то постигле.

Земље региона

Што се тиче нашег региона, Србија, Црна Гора, Хрватска, Босна и Херцеговина налазе се у другој групи и за њих се у појединачном осврту констатује да владе не задовољавају у потпуности минимум стандарда за елиминацију трговине људима, али да улажу значајне напоре да то учине.

Када је реч о Србији, у извештају се наводи да је влада појачала напоре у односу на претходну годину, имајући у виду утицај пандемије ковида-19 на њене капацитете за борбу против трафикинга, и да због тога остаје земља другог од три нивоа категоризације, преноси Глас Америке.

Влада Србије појачала напоре

Напори Србије, како се наводи, обухватали су изрицање већег броја пресуда кријумчарима и идентификацију већег броја жртава. Влада је такође уложила више ресурса у Центар за заштииту жртава трговине људима (ЦПТВ), а судије су одобриле "статус посебно осетљивих сведока" за већи број жртава, наводи Стејт департмент.

Такође истиче да је влада организовала кампање за подизање свести у погледу трафикинга и да је, између осталог, финансирала такмичење за медијске пројекте о том питању.

У извештају се међутим оцењује да није испуњен минимум стандарда у неколико кључних области. Издваја се недостатак проактивних напора владе када је реч о идентификацији жртава, затим недостатак средстава и особља у ЦПТВ-у за адекватну помоћ жртвама, те затварање центра за хитни пријем жртава због проблема повезаних са пандемијом и немогућности да добије дозволу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)