НОВЕ ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА ЦРКВЕ У КАНАДИ: Домородачка заједница објавила - пронађена још 182 неозначена дечја гроба

tanjug

01. 07. 2021. у 00:18

КАНАДСКА домородачка заједница објавила је да су испод још једног бившег интерната, трећег по реду, пронађени неозначени гробови, њих укупно 182. Гробови су пронађени испод школе Сејнт Јуџинс Мишн којом је Католичка црква управљала од 1912. до почетка 1970-их.

НОВЕ ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА ЦРКВЕ У КАНАДИ: Домородачка заједница објавила - пронађена још 182 неозначена дечја гроба

Фото: АП

Након тога је зграда пренамењена у одмаралиште и коцкарницу с тереном за голф, преноси ЦБЦ.

Крајем маја су у Канади пронађени остаци 215 деце, неке старе тек три године, закопани на месту некадашњег интерната за домородачку децу. Школа је затворена 1978, а остаци деце пронађени су уз помоћ посебног радара.

Пре неколико дана домородачка заједница је објавила откриће нових 750 неименованих гробова на месту некадашњег интерната, што је поново шокирало Канаду разоткривши делић агоније коју су пролазила деца аутохтоног становништва у католичким школама.

Саопштењем се огласио и премијер Џастин Тридо, који је рекао да Канада мора извући поуке из своје прошлости и кренути путем помирења.

Председник Федерације суверених аутохтоних нација Саскечуана Боби Камерон осудио је злочин против човечности и агресију против аутохтоних народа.

- Једини злочин који су они починили јесте што су се родили као аутохтони становници", рекао је и позвао Цркву да сарађује у истрази.

- Пронаћи ћемо још остатака и нећемо се зауставити све док не пронађемо остатке све деце - казао је Камерон.

Око 150.000 деце америчких Индијанаца и Инуита било је присилно издвајано из својих породица и затварано у 139 интерната широм земље где су им прекидали сваку везу с родитељима, с матерњим језиком и културом.

Таква се пракса спроводила све до касних 90-их година. Многа су деца била изложена злостављању, силовању и потхрањености, у ономе што је Комисија за истину и помирење 2015. назвала културним геноцидом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)