ИТАЛИЈА У ПАНИЦИ: Мутирани “делта” сој корона вируса потврђен у 18 од 20 региона!

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

30. 06. 2021. у 18:00

САМО два дана од одлуке да више не морају да се носе маске на отвореном и преласка Италије у тзв.белу зону, са малим бројем заражених од короне на 100.000 становника, већ стиже аларм због индијског соја „Делта“ и већ су некли региони у паници којом ће се брзином ширити.

ИТАЛИЈА У ПАНИЦИ: Мутирани “делта” сој корона вируса потврђен у 18 од 20 региона!

Фото: АП

Од двадесет региона само у два није пронађен мутирани сој који шири панику међу становницима. Вирус се шири од особе до особе у само неколико секунди и у стању је да „пробије“ прву дозу вакцине, па се апелује на становништво да се обавезно прими друга доза.

Од Венета до Кампаније, за сада најпогођенијег региона, где је идентификовано 83 случаја новог соја, 55 уочених су старости између 18 и 50 година, а погођени су невакцинисани, или они који су примили само прву дозу вакцине. Посебно је аларманто у Напуљу где је од 35 узетих узорака 22 позитивно, а код 11 је потврђен делта сој. И све само у једном дану.

Гувернер региона Венето Лука Заја ургентно је наредио распоређивање кампера за тестирања и моментално откривање делта соја у Венецији, где су почели да пристижу туристи, а већ је забележено неколико случајева. Предвиђања су толико алармантна да се претпоставља да ће од августа овај сој вируса бити доминантан у Италији и да може да “потпали” четврти талас короне на јесен. Чувени инфектолог Матео Басети, примаријус из болнице „Сан Мартино“ из Ђенове, инсистира на појачавању кампање вакцинисања посебно код младих, јер јесен може донети веома болна искушења за државу и здраствени систем.

Фото: АП

Страх од вируса остао је доминантан у свести становника на Апенинском полуострву, већим делом код особа старијег и средњег доба. То је веома уочљиво ако се прошета улицама Рима. Иако више није обавезно на отвореном ношење маски, већина их не скида са лица.

И није мало полемика уочи утакмице Велика Британија-Украјина 3. јула у Риму, где здраствене власти и један део научног естаблишмента инсистира на петодневном карантину навијача (а већ је касно очигледно за такву одлуку), док други део сматра да ће навијачи бити контролисани на уласку у Италију, читавим током боравка биће у некој врсти изолације где буду смештени, и да то неће проузроковати додатну невољу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)