РАМПА ЗА МИРОВНЕ МИСИЈЕ? Угрожен буџет Уједињених нација

И.С.

29. 06. 2021. у 14:59

МИРОВНЕ мисије Уједињених нација могле би да буду затворене већ у четвртак, уколико Генерална скупштина, која броји 193 чланова, не буде у стању да договори нови буџет од шест милијарди долара до 30. јуна 2022. године.

РАМПА ЗА МИРОВНЕ МИСИЈЕ? Угрожен буџет Уједињених нација

Фото: Депоситпхотос

Поједине дипломате за кашњење у постизању споразума криве промене у преговарачким процедурама, питања око логистике и тешке преговоре који Кину супротстављају западним земљама, преносе светске агенције.

Кетрин Полард, директорка стратегије УН за управљање, политику и поштовање закона, истиче да је 12 мировних мисија УН, од којих је већина у Африци и на Блиском истоку, саветовано да почну израду планова за ванредне ситуације у случају да нови буџет не буде усвојен на време.

- Истовремено и даље се надамо и уверени смо да ће државе чланице закључити своје преговоре и одобрити буџет - рекла је Полардова новинарима.

Она је истакла да уколико крајњи рок буде пропуштен, генерални секретар Антонио Гутерес може да новац користи само на заштиту имовине УН и осигуравање заштите особља и мировних снага.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)