УМЕСТО ДИЈАЛОГА: Европски савет наложио Борељу да припреми нове санкције против Русије

Новости онлајн

25. 06. 2021. у 09:04

ШЕФОВИ држава и влада ЕУ на самиту у Бриселу наложили су спољнополитичкој служби ЕУ под руководством Жозепа Бореља да проучи могућности за дијалог са Русијом, као и варијанте за увођење нових антируских санкција, укључујући економске, за борбу против потенцијалне будуће "непријатељске" делатности Русије, наводи се на крају првог дана самита ЕУ.

УМЕСТО ДИЈАЛОГА: Европски савет наложио Борељу да припреми нове санкције против Русије

Фото АП

Лидери ЕУ нису успели да се договоре око иницијативе Немачке и Француске за одржавање састанка ЕУ-Русија на највишем нивоу – у финалном документу он није ни поменут.

- ЕУ је нагласила потребу за тврди и координисани одговор на сваку будућу штетну делатност Русије. С тим циљем, Европски савет је позвао Европску комисију и високог представника (ЕУ Жозепа Бореља) да представе могућности за додатне рестриктивне мере, укључујући економске - наводи се у документу.

- Европски савет је нагласио своју отвореност за транспарентан дијалог са Русијом по питањима која представљају интерес за ЕУ. Савет је наложио Европској комисији и високом представнику (Жозепу Борељу) да састави које су конкретне могућности за то, о чему би се касније разговарало са саветом на теме: клима, очување животне средине, здравство, одређена питања спољне политике и безбедностне политике, укључујући односе са Ираном, Сиријом и Либијом - наводи се у документу.

У документу је поменут Борељов принцип развоја односа са Русијом: "одбијање, обуздавање, интеграција". Лидери ЕУ су објавили да очекују конструктивнији приступ и политичко опредељење да се зауставе акције против држава-чланица, као и трећих држава.

Поред тога, лидери ЕУ поновили су свој позив Русији да примени споразуме из Минска и најавили спремност да подрже „цивилно друштво, организације за људска права и независне медије у Русији“. Најавили су да ће продубити политички дијалог и удруживање са земљама програма Источног партнерства, посебно са Украјином, Грузијом и Молдавијом, и развити сарадњу са државама Централне Азије.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)