НАУЧНИЦИ ДОШЛИ ДО ШОКАНТНИХ САЗНАЊА: Корона вирус се појавио много пре званичне потврде

Танјуг

25. 06. 2021. у 12:13

ВИРУС који узрокује ковид-19 могао је да се шири у Кини већ у октобру 2019. године, два месеца пре него што је први случај идентификован у Вухану, тврде британсаки научници.

НАУЧНИЦИ ДОШЛИ ДО ШОКАНТНИХ САЗНАЊА: Корона вирус се појавио много пре званичне потврде

Илустрација / Фото Depositphotos

Истраживачи са Универзитета у Кенту, у студији која је објављена у научном часопису ПЛОС Патогенс, наводе да је вирус могао да циркулише од почетка октобра до средине новембра 2019. године, а да се прво обољевање од ковид-19 вероватно догодило 17. новембра, мада су званични случајеви потврђени почетком децембра 2019. у кинеском Вухану, преноси Ројтерс.

Аналитичари података, предвођени Дејвидом Робертсом с британског Универзитета у Кенту, израчунали су највероватнији период кад је вирус могао да пређе са животиња на човека, на основу информација о првим потврђеним случајевима у Кини и иностранству.

Тај модел сугерише да се вирус светом проширио већ у јануару, а калкулације показују да је прва зараза изван Кине могла да буде 3. јануара у Јапану.

Истог става су и научници Светске здравствене организације (СЗО) који су на почетку године истраживали порекло вируса у Кини, и који су навели да је могуће да је било спорадичних инфекција људи пре избијања у Вухану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)