ХОЛАНЂАНИН ПОРУЧИО ОРБАНУ ДА НАПУСТЕ ЕУ: Оштре критике лидера Уније због мађарског закона

Танјуг

25. 06. 2021. у 00:55

ЛИДЕРИ држава чланица ЕУ разговарали су вечерас о мађарском закону, који оштро критикују као хомофобан, а расправа је, према дипломатским изворима, на тренутке била врло емотивна.

ХОЛАНЂАНИН ПОРУЧИО ОРБАНУ ДА НАПУСТЕ ЕУ: Оштре критике лидера Уније због мађарског закона

Фото АП

- Многи челници изразили су забринутост због недавно донесеног закона у Мађарској који погађа права особа ЛГБТИQ и подрива вредности Унију - рекао је дипломатски извор, преноси Хина.

Холандски премијер Марк Руте по доласку на самит изјавио је да Мађарска с таквим законом нема шта да тражи у Европској унији. Руте је, према дипломатским изворима, позвао мађарског премијера Виктора Орбана да повуче закон или да напусти ЕУ.

Орбан се бранио да закон није против хомосексуалаца, него да је реч о заштити деце и праву родитеља да одгајају своју децу како желе.

Мађарска министарка правосуђа Јудит Варга одговорила је Рутеу преко Твитера да "Мађарска неће напустити ЕУ, него је, напротив, жели спасити од хипокрита".

Мађарски парламент је недавно изгласао амандмане на више закона којима се забрањује "приказивање и пропагирање родног идентитета различитог од пола по рођењу, промене пола и хомосексуалности" особама млађим од 18 година.

Европска комисија је најавила да ће употребити сва овлашсћења које има на располагању како би осигурала да се права свих градана ЕУ поштују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)