ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО РЕЗОЛУЦИЈУ: Осудили нарушавање државности и Устава БиХ

Танјуг

24. 06. 2021. у 21:28

ЕВРОПСКИ парламент је данас са 483 гласова "за" и 73 "против", као и 133 уздржаних, усвојио у форми резолуције извештај о Босни и Херцеговини, који је припремио и недавно усвојио Комитет за спољне послове.

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО РЕЗОЛУЦИЈУ: Осудили нарушавање државности и Устава БиХ

Фото АП

Извештај је подељен у седам поглавља која се односе на процес помирења, функционисање демократских институција, владавину права, основна људска права, социоекономске реформе, повезаност, енергију и околину, спољну политику и сигурност.

Европска унија, како је наведено, "снажно подржава суверенитет, територијални интегритет и независност БиХ".

Из Брисела су осудили нарушавање државности и Устава БиХ и позвали политичаре да донесу Устав који ће бити у складу са Европском конвенцијом о људским правима, преноси клиx.ба.

У резолуцији се осуђује и "националистичка и запаљива реторика, порицање и величање ратних злочина, међу којима је и геноцид у Сребреници", наводи портал.

Раније, већина европских парламентараца, чланова Комитета за спољну политику, подржали су усвајање овог извештаја.

Њих осам тада је било против, а међу њима су били европарламентарци из Хрватске.

Такође, одбијени су сви амандмани на текст Предлога резолуције хрватских еврозаступника, што, према оцени "клиx.ба" представља велики политички пораз за хрватску дипломатију, јер није споменута ни конститутивност, нити "легитимно представљање".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)