ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО РЕЗОЛУЦИЈУ: Осудили нарушавање државности и Устава БиХ

Танјуг

24. 06. 2021. у 21:28

ЕВРОПСКИ парламент је данас са 483 гласова "за" и 73 "против", као и 133 уздржаних, усвојио у форми резолуције извештај о Босни и Херцеговини, који је припремио и недавно усвојио Комитет за спољне послове.

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО РЕЗОЛУЦИЈУ: Осудили нарушавање државности и Устава БиХ

Фото АП

Извештај је подељен у седам поглавља која се односе на процес помирења, функционисање демократских институција, владавину права, основна људска права, социоекономске реформе, повезаност, енергију и околину, спољну политику и сигурност.

Европска унија, како је наведено, "снажно подржава суверенитет, територијални интегритет и независност БиХ".

Из Брисела су осудили нарушавање државности и Устава БиХ и позвали политичаре да донесу Устав који ће бити у складу са Европском конвенцијом о људским правима, преноси клиx.ба.

У резолуцији се осуђује и "националистичка и запаљива реторика, порицање и величање ратних злочина, међу којима је и геноцид у Сребреници", наводи портал.

Раније, већина европских парламентараца, чланова Комитета за спољну политику, подржали су усвајање овог извештаја.

Њих осам тада је било против, а међу њима су били европарламентарци из Хрватске.

Такође, одбијени су сви амандмани на текст Предлога резолуције хрватских еврозаступника, што, према оцени "клиx.ба" представља велики политички пораз за хрватску дипломатију, јер није споменута ни конститутивност, нити "легитимно представљање".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

НИЈЕ ШАЛА Црногорац дао отказ у Општини јер ништа није радио: Нећу да седим!