МИЛИОНЕРИ "ИЗНИКЛИ" ТОКОМ КОРОНЕ: Док је већина осиромашила, “клуб” богаташа се увећао за пет милиона

Д. Савић

24. 06. 2021. у 08:47

ДОК су многи сиромашни широм света током пандемије вируса корона додатно сиромашили, број милионера (богатство у кешу и некретнинама веће од милион долара) се глобално повећао за 5,2 милиона, на укупно 56,1 милион.

МИЛИОНЕРИ ИЗНИКЛИ ТОКОМ КОРОНЕ: Док је већина осиромашила, “клуб” богаташа се увећао за пет милиона

Фото: Depositphotos

Истраживање глобалног богатства које је спровела швајцарска инвестициона банка Креди Свис прецизира да је у свету више од једног процента људи 2020. године први пут ушло у "клуб" милионера, и то упркос великој економској штети од пандемије ковида 19. Опоравак берзи и скок цена кућа помогли су увећању њиховог богатства.

Највише новопечених милионера је у Швајцарској, Аустралији, Шведској, Белгији, Холандији, САД, Немачкој, Данској, Канади и Аустрији. Пројекција до 2025, међутим, предвиђа да ће их убедљиво највише "изнићи" у Кини, а затим у Јапану.

Економиста Ентони Шорокс, аутор овог Глобалног извештаја о богатству, рекао је да је пандемија имала "акутни краткорочни утицај на глобална тржишта", али да је то "у великој мери поништено већ до краја јуна 2020.". Стварање богатства изгледа да је, каже, "потпуно одвојено" од економских недаћа изазваних пандемијом.

- Глобално богатство не само да је било стабилно суочено са таквим превирањима, већ се у ствари брзо повећавало у другој половини године - закључио је он.

У извештају се наводи да је укупно глобално богатство порасло за 7,4 процента. Тиме је настављен тренд од почетка 21. века, од када се број људи са богатством између 10.000 и 100.000 америчких долара више него утростручио, са 507 милиона у 2000. на 1,7 милијарди средином 2020.

Фото: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Истиче се да то повећање одражавава "растући просперитет економија у развоју, посебно Кине, и ширење средње класе у земљама у развоју". На најновији тренд увећања богатства, упркос глобалној пандемији, како наводе у Креди Свис, утицале су и акције које су владе и централне банке предузеле организовањем масовних програма трансфера прихода како би подржале појединце и предузећа погођена пандемијом, као и смањивањем каматне стопе.

Притом је, наводи се, смањење каматних стопа централних банака вероватно имало највећи утицај. То је главни разлог зашто су цене акција и цене кућа процветале, што се директно одразило на процене богатства домаћинстава.

- Јавни дуг у односу на БДП порастао је широм света за 20 процената, или више, у многим земљама. Издашна плаћања из јавног сектора домаћинствима значила су да је њихов приход био релативно стабилан, чак порастао у неким земљама - наводи се.

С друге стране, Светски програм за храну, добитник Нобелове награде за мир, наводи да више од девет одсто популације, око 690 милиона људи, иде гладно на спавање, док цене основне хране све више компликују постојеће притиске за обезбеђивање намирница.

ВАКЦИНЕ ЗА СВЕ

Богатство милијардера порасло је више него милионерима, чак за 27 процената током пандемије.

- Само од повећања богатства 10 милијардера током пандемије могле би да се купе вакцине за све - констатује се у извештају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)