"ДЕЛТА" СОЈ УТИШАО МОСКВУ: У Русији се болнице пуне зараженима од новог соја короне

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

24. 06. 2021. у 07:03

РАПИДНИ пораст броја оболелих од короне у главном граду Русије изазван је не само тиме што се индијски сој вируса брже шири, већ и због тога што се грађани не придржавају превентивних мера.

ДЕЛТА СОЈ УТИШАО МОСКВУ: У Русији се болнице пуне зараженима од новог соја короне

Фото: АП

Многи су престали да носе заштитне маске и велики је број оних који не желе да се вакцинишу. Индијски сој вируса корона дијагностикован је у Москви код 90 одсто оболелих.

И поред тога што се болнице брзо пуне, ипак се више од 70 одсто оболелих у Москви лечи код куће. Индијски сој углавном напада људе млађе од 40 година, изјавио је Владимир Гушчин, руководилац лабораторије Центра Николаја Гамалеје.

Због великог раста броја оболелих од индијског соја вируса короне "делта" градоначелник Москве је био присиљен да уведе ограничења у ресторанима и кафићима. Тако ће од 28. јуна у ресторане моћи да уђу само они који су вакцинисани или су прележали корону. Они који не желе да се вакцинишу у ресторан ће моћи да дођу само ако имају PCR тест који није старији од три дана.

А особе којима је прошло више од шест месеци од вакцинисања или заразе, мораће да приме "спутњик лајт" вакцину. Директор Центра Н. Гамалеје професор Александар Гинзбург који је направио вакцину "спутњик" тврди да се после шест месеци треба вакцинисати "лајт" варијантом и да се тада повећава количина антитела чак шест пута.

Од уторка је на снази забрана одржавања приредби на којима присуствује више од 500 људи. Сви клубовима у којима се игра и пева морају бити затворени. Само они који буду организовали проверу QR кодова, било да је реч о кафићима, ресторанима или клубовима, моћи ће да примају посетиоце.

На љутње оних који не желе да се вакцинишу реаговао је и Путинов портпарол Дмитриј Песков, који је казао да је јасно да ће они којима ће бити забрањено да раде у одређеним сферама јер нису вакцинисани, то сматрати дискриминацијом. Али, са друге стране, да би се заштитили грађани, власти су присиљене да инсистирају на вакцинисању запослених који раде у ресторанима, продавницама и другим услужним делатностима где су у сталном контакту са муштеријама.

Фото: Российский фонд прямых инвестиций (РФПИ)

Опуномоћеник за људска права Татјана Москаљкова је казала да су јој се обратили многи грађани који сматрају да никога не треба присиљавати да се вакцинише и да већ има дискриминације. Као пример, наведен је случај запослених у великој компанији "Нориљски никл" који тврде да без доказа о вакцинацији не могу да оду на годишњи одмор. А у појединим компанијама прете да ће давати отказе онима који неће да се вакцинишу. Поготово су љути они који не желе да приме вакцину јер су прележали корону.

УПЛАШЕНИ, ЗБУЊЕНИ, НЕ ЖЕЛЕ...

ПРЕМА најновијем истраживању, око 52 одсто грађана Русије радничких професија не жели да се вакцинише. Од тог броја 44 одсто мисли да је вакцина недовољно истражена, а осам одсто се боји негативних последица. У Русији су први почели да траже обавезну вакцинацију за одређене делатности у Москви и Санкт Петербургу.

Академик Вадим Покровски каже да су збуњујуће изјаве да грађани морају да се вакцинишу и по трећи пут јер многи сматрају да онда вакцина и није баш ефикасна ако се мора добијати сваких шест месеци.

ВАКЦИНА У СПРЕЈУ

ПРЕДСЕДНИЦА руског сената Валентина Матвијенко изјавила је да је примила вакцину у спреју. Она је била један од добровољаца који су пристали да се испита ефикасност "спутњика" који се прима на овај начин. Вирусолог Анатолиј Аљштејн објаснио је да у суштини нема разлике између вакцине која се даје као спреј и оне која се даје као инјекција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)