АМЕРИКАНЦИ "УНИШТИЛИ" ДВЕ БАТЕРИЈЕ С-400! Хвале се на сав глас, руски генерали објаснили шта се десило

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

23. 06. 2021. у 16:44

АМЕРИЧКИ "Тхе Дриве" се минулих дана похвалио како су на великим вежбама на простору северне и западне Африке од 7. до 18. јуна, на којима су биле највише заступљене пешадијске јединице САД, уништене две батерије многохваљених руских ПВО система С-400.

АМЕРИКАНЦИ УНИШТИЛИ ДВЕ БАТЕРИЈЕ С-400! Хвале се на сав глас, руски генерали објаснили шта се десило

Фото: Министарство одбране Руске Федерације/Јутјуб/Florin Mocanu

На то су руски експерти одговорили да су на полигону у Мароку могли уништити само макете тј. највероватније гумене, надуване моделе који су били постављени као мете.

На вежбама су вежбали и како да створе сметње радарима С-400 који имају задатак да на време открију противничке летилице. Руси тврде да њихови системи С-400 имају најбољу заштиту од противничких уређаја за прављење сметња радарима.

Пуковник Сергеј Волков, бивши заменик председника Научно-техничког комитета Војно ваздушних снага РФ, објашњава да је доста тешко уништити С-400 јер он има вишеструку заштиту других система. С-400 прати шта се догађа на ваздушном простору уз помоћ радарских станица "Јенисеј" којима ништа не могу противнички уређаји за прављење сметњи.

Фото: Министарство одбране Руске Федерације

Пуковник Сергеј Волков објашњава да би С-400 могао да дође у опасност ако га нападне већи број летилица него што он може истовремено да одговори. Зна се да С-400 истовремено може да гађа 80 циљева. Осим тога у пару са С-400 сада је и ракетни систем С-350 "Витез" који има још већу моћ гађања од С-400.

Ускоро би руска армија требала да добије и нови систем С-500 "Прометеј" који ће бити далеко моћнији од свих досадашњих и његове радаре никакве сметње и шумови неће моћи да паралишу.

- Кад руске јединице ускоро добију и системе С-500 противници ће моћи да уништавају једино гумене макете на вежбама попут "Африцан Лион 2021" поручује пуковник Сергеј Волков.

Фото: ЕПА

Генерал-лајтнант Ајтеч Бижев, бивши заменик команданта Војно ваздушних снага РФ задужене за обједињење системе ПВО земаља Заједница независних држава (једног броја бивших совјетских република), истиче да није исто гађање макета и правих система.

Уосталом није случано што Американци постају нервозни што расте број заинтересованих земаља за куповину С-400.Чињеница да на вежбама Американци покушавају да уче како да њихови авиони избегну ракете и рушење тамо где постоји С-400 доказује да су свесни ефикасности тих руских ПВО система.

Споменути руски генерал Бижев истиче да многи не разумеју да системи С-400 као и други не могу сами да добију рат. Они могу да буду ефикасни у одбрани ако армија има и авијацију као и друго модермно наоружање. Ма колико ПВО систем био добар ако остане сам на ливади он не може да победи противника. Ако војска осим система С-400 има и друга ПВО средства као и ловачку авијацију и добру артиљерију може да одбије било који противнички напад.

То што на својим вежбама Американци гађају макете познатог руског наоружања је по мишљењу генерала Бижева одлична бесплатна реклама С-400 и других ПВО система од којих се противници плаше.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)