ЕКОНОМИЈА НАСТАВЉА ОПОРАВАК: Словачка централна банка очекује раст од 4,5% ове године

Танјуг

22. 06. 2021. у 13:39

СЛОВАЧКА економија наставља опоравак и ове године ће порасти по стопи од 4,5 посто, саопштили су данас гувернер централне банке Словачке (НБС) Петер Казимир и вицегувернер Лудовит Одор на конференцији за новинаре.

ЕКОНОМИЈА НАСТАВЉА ОПОРАВАК: Словачка централна банка очекује раст од 4,5% ове године

Фото: Јутјуб принтскрин

Они су на представљању летњих економских и монетарних пројекција за 2021, навели да се за 2022. предвиђа годишњи раст бруто домаћег производа (БДП) од 5,9 процената, а за наредну годину раст од 3,8 посто, преноси словачка агенција ТАСР.

Словачка би требало, како је речено, да се врати на преткризни ниво 2023. године.

НБС је истакла да су ризици који могу да омету економски раст - недовољан ниво вакцинације становништва, потенцијални трећи талас пандемије корона вируса на јесен и несташица компонената, углавном у индустрији.

 - Ту је још један феномен који се вратио након низа година, а то је инфлација. Цене робе и услуга почеле су нагло да расту, али по нашем мишљењу нема разлога за панику - рекао је Казимир, додајући да ће пораст цена успорити за неколико месеци.

Словачки гувернер је оценио да је ситуација на тржишту рада нешто гора него прошле године, углавном због вишка запослених у јавном сектору.

Централна банка процењује да ће плате у Словачкој порасти ове године за око 5,9 одсто номинално, одосно за око 3,0 процента реално.

Вицегуверенер Одор је напоменуо да су економски резултаи у првом кварталу ове године бољи него што се очекивало, и да су очекивања и показатељи врло оптимистични.

Према НБС, стопа вакцинације је била важан критеријум у изради нових пројекција, при чему основни сценарио претпоставља стопу вакцинације популације од 60 процената, а песимистичан стпопу од 45 процената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)