НЕМАЧКА ПЕНЗИЈА ПО "СРПСКОМ МОДЕЛУ"? Владајуће ЦДУ И ЦСУ обелоданиле предизборни програм

И. С.

22. 06. 2021. у 09:58 >> 20:40

ПРОГРАМ немачке владајуће странке, Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Армина Лашета и њене сестринске партије Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Маркуса Зедера, са којим излазе на изборе у септембру, предвиђа увођење такозване генерацијске пензије.

НЕМАЧКА ПЕНЗИЈА ПО СРПСКОМ МОДЕЛУ? Владајуће ЦДУ И ЦСУ обелоданиле предизборни програм

Фото Танјуг/АП

То, практично, значи да би Немци могли да се угледају на српски систем, да пензије пензионерима из својих зарада обезбеђују садашњи радници, којима ће, заузврат, кад стигну до тог животног доба, месечна примања уплаћивати тадашњи запослени.

Ово ће, међутим, бити остварено прописима, који се сасвим разликују од сличних система. Наиме, ако буду на власти и у следећем четворогодишњем периоду, демохришћани ће донети закон по коме ће свако дете, од рођења до 18. године, добијати од државе 100 евра месечно. Не на лични текући рачун, него на рачун Пензионог фонда који ће бити основан у ту сврху. Фонд ће улагати средства у покушају да их увећа током година.

Фото Танјуг/АП

Армин Лашет и Маркус Зедер

Још једну новину предвиђа двојац ЦДУ-ЦСУ кад је пензиона стратегија у питању. Људи који имају најнижа примања, добијаће од државе разлику у новцу, потребу да и они, кад остаре, добију пензију која ће им омогућити нормалан живот. Реч је о такозваној загарантованој пензији, новини коју су немачки законодавци већ раније најављивали.

За разлику од тога, међутим, у предизборном програму нема ни помена о продужењу старосног услова за одлазак у пензију, који је такође најављиван и против кога су грађани већ протестовали.

ПОРЕЗ СТАБИЛАН

ДВОЈАЦ демохришћана не планира да повећава порезе у наредном периоду. Од тог потеза очекује се да донесе већи проценат гласова на биралиштима, на јесен. Унионисти, такође, одбацују могућност да се "олабави кочница" кад је у питању ново задуживање државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)