ПАШИНИЈАНУ ОПРОШТЕН ПОРАЗ У КАРАБАХУ: Премијер остаје на власти у Јеревану

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

21. 06. 2021. у 20:20

ПАРТИЈА Грађански договор, на чијем је челу досадашњи премијер Никола Пашинијан, који је много критикован после војног пораза у Нагорном Карабаху, победила је у недељу на парламентарним изборима у Јерменији.

ПАШИНИЈАНУ ОПРОШТЕН ПОРАЗ У КАРАБАХУ: Премијер остаје на власти у Јеревану

Фото АП

После пребројавања гласова на 2.008 изборних места, Грађански договор је добио 53,92 одсто гласова и самостално може да састави владу. Коалиција "Јерменија", на чијем је челу био бивши председник Роберт Кочерјан, добила је 21,04 одсто гласова. Кочерјан је већ изјавио да избори нису били поштени и да је његова партија покрадена. На трећем месту је коалиција "Имам част", бившег председника Сержа Саргасјана, која је освојила 5,23 одсто гласова. Партија Цветајућа Јерменија, с познатим бизнисменом Гагиком Царукјаном на челу, добила је 3,96 одсто гласова.

На изборима су учествовале четири коалиције и 21 партија. Уочи избора опозиционе партије су критиковале Пашинијана да је главни кривац за војни пораз у Нагорном Карабаху јер војска није била спремна за рат. Такође су га оптуживали да су лагали народ о стању на фронту.

На другој страни, Пашинијан је нападао бивше председнике Јерменије да су огрезли у корупцију и лоповлуку. Изборни резултати показују да Пашинијан ипак засад има више присталица и без обзира на то што су Јермени изгубили велики део територије Нагорног Карабаха које су освојили у ратовим после распада СССР. Неоспорно је да је Азербејџан задњих десет година уложио велики новац у куповину најсавременијег оружја, а осим тога на својој страни је имао и турску армију.

После пораза у рату са Азербејџаном и потписивања договора о миру, рејтинг Николе Пашинијана је у Јерменији доста пао. Уз то, у Јеревану су одржаване велике демонстрације и њега су заправо присилили да се одрже ванредни избори. Многи су прогнозирали да ће његова партија на овим изборима изгубити већину, али резултати говоре да му је већи део Јермена опростио пораз против Азербејџана.

Када су резултати објављени и када је постало јасно да је Грађански договор тријумфовао, Никола Пашинијан се захвалио председнику и премијеру Русије Владимиру Путину и Михаилу Мишустину због подршке јерменском народу.

НИШТА ОД БЛИСТАВЕ ПЕРСПЕКТИВЕ

ОЧИГЛЕДНО разочаран што му Запад осим вербалне није пружио материјалну и војну помоћ, Никола Пашинијан после изборне победе није говорио о "блиставој перспективи земље" и плановима да се Јерменија више веже за Запад, односно и пре свега за Америку која има у Јеревану једну од највећих амбасада у свету, у којој ради око 2.000 људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)