НА МЕТИ ЛУКАШЕНКО И ЊЕГОВА ПОРОДИЦА: Запад припрема нови санкциони удар на Белорусију

Новости онлајн

21. 06. 2021. у 18:06

ЕВРОПСКА Унија и Сједињене Америчке Државе увеле су нове санкције против белоруских грађана и компанија. Санкцијама су се придружиле и Канада и Велика Британија.

НА МЕТИ ЛУКАШЕНКО И ЊЕГОВА ПОРОДИЦА: Запад припрема нови санкциони удар на Белорусију

Фото: ЕПА/илустрација

ЕУ је увела четврти пакет индивидуалних санкција против Белорусије, наводи се у саопштењу Савета ЕУ. На санкционом списку Европске уније нашла се и белоруска државна компанија која пружа услуге ваздушне навигације „Белаеронавигација“, компаније „МАЗ“, „Белаза“, „Нова нафтна компанија“ и још пет белоруских правних лица.

ЕУ је укључила на санкциони списак и министра одбране Виктора Хрењина, команданта Оружаних снага Игора Голуба и његовог заменика, као и шефа Истражног комитета Белорусије, бизнисмене, безбедњаке и чланове породице председника Белорусије Александра Лукашенка.

- Данас је Савет ЕУ донео одлуку да уведе ограничавајуће мере против 78 белоруских физичких и осам правних лица. Одлука је донета у вези са ескалацијом озбиљних кршења људских права у Белорусији и оштрим репресијама против грађанског друштва, демократске опозиције и новинара - наводи се у саопштењу ЕУ.

Лицима и организацијама који су се нашли на удару санкција биће замрзнуте све активе у ЕУ у забрањена путовања у ЕУ. Овај пакет санкција утиче како на особе и правна лица која су, према мишљењу ЕУ, умешана у инцидент са слетањем авиона "Рајан ер" у Минск 23. маја, тако и на оне које у ЕУ сматрају одговорним за кршења људских права приликом сузбијања мирних протеста.

Како је саопштило Министарство финансија САД, на удару америчких санкција нашло се 16 физичких лица, као и КГБ Белорусије, Главна управа за борбу против организованог криминала и корупције МУП-а Белорусије, снаге безбедности...

Санкције су, између осталих, уведене и портпаролки председника Белорусије Наталији Ејсмонт, председници Горњег дома парламента Наталији Кочановој, команданту специјалне јединице КГБ Белорусије "Алфа" Сергеју Зубкову, начелнику полиције Минска Михаилу Грибу, заменику министра правде Белорусије Сергеју Калиновском и генералном тужиоцу Андреју Шведу. 

Канада је увела санкције против још 17 држављана Белорусије и пет предузећа.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)