МАЊАК КВАЛИФИКАЦИЈА ГЛАВНИ ПРОБЛЕМ: Више од половине предузећа у Русији неопходни нови радници

Novosti online

21. 06. 2021. у 15:10

ГОТОВО половини малих и средњих предузећа у Русији потребни су нови радници, а свако четврто предузеће данас улаже у ширење пословања, као и у време пре пандемије. Код 45 одсто испитаника нови радници су неопходни и то у сегменту малог и средњег предузетништва, а 27 процената њих већ запошљава додатне раднике.

МАЊАК КВАЛИФИКАЦИЈА ГЛАВНИ ПРОБЛЕМ: Више од половине предузећа у Русији неопходни нови радници

Фото Новости

На питање на какве потешкоће наилазе при запошљавању, 41 одсто испитаника навело је мањак потребних квалификација, а на другом месту су прекомерни захтеви о платама, које је навело њих 31 одсто.

Међу проблемима издвајају и место пословања (14 процената) и "претеране" захтеве о социјалним давањима (око 11 одсто). Тешкоће при запошљавању миграната навело је девет процената послодаваца, а високе трошкове услуга проналажења радника њих осам одсто.

Истраживање је показало и да сваки четврти предузетник улаже у развој пословања, што значи да се њихов удео вратио на претпандемијски ниво из 2019. године.

Њих 23 процента још не улаже, али планира улагања у овој години. Нешто више од половине испитаника наводи да није спремно да улаже у овој години, готово као и пре две године.

Главном препреком ширењу пословања предузетници сматрају неповољне услове повезане с пандемијом корона вируса, који задају проблеме код 55 одсто испитаника.

Развој коче и ниска профитабилност, смањена потражња и тешкоће при предвиђању приноса на улагања, показало је истраживање.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)