КУРС ТЕХЕРАНА У "СИГУРНИМ РУКАМА": Конзервативни судија Раиси је био апсолутни фаворит, миљеник тврдокорне линије

Н. С.

20. 06. 2021. у 22:20

ОБЈАВА иранског врховног лидера ајатолаха Али Хамнеија да је на председничким изборима одржаним у петак победио Ебрахим Раиси (60) није изненадила никога, ни у земљи у којој је број кандидата, од преко 600 пријављених, сведен на дан избора на само четири, а ни ван ње.

КУРС ТЕХЕРАНА У СИГУРНИМ РУКАМА: Конзервативни судија Раиси је био апсолутни фаворит, миљеник тврдокорне линије

Фото Танјуг/АП

Конзервативни судија Раиси је био апсолутни фаворит, миљеник тврдокорне линије и заправо је једина непознаница био број гласача који ће се одазвати и изаћи на биралишта.

Отуда је Хамнеи у свом обраћању више говорио о томе како је "ирански народ велики победник ових избора" и да је "ентузијазам који је народ показао изласком на изборе исписао још једну сјајну страницу у историји".

Додао је да одлучност иранског народа током избора нису успели да поколебају ни финансијске потешкоће, епидемија вируса корона, као ни покушаји опозиције да обесхрабре људе да гласају.

Са друге стране, западне агенције су известиле да је одзив бирача био рекордно низак, да је изашло мање од 50 одсто оних са правом гласа, што је јако мало у поређењу са 2017. годином, када је више од 70 одсто Иранаца гласало.

Ебрахим Раиси, са више од 17,8 милиона освојених гласова, стекао је предност која други круг чини непотребним, и тако постао осми председник Ирана. Право гласа имало је више од 59,3 милиона Иранаца.

И реакције из света су биле предвидиве. Најоштрије су стигле из Израела, који је јуче осудио избор Раисија за председника, наводећи да ће нова иранска власт бити "режим бруталних џелата" с којим светске силе не би требало да преговарају о новом нуклеарном споразуму. А израелски премијер Нафтали Бенет назвао је избор иранског председника Ебрахима Раисија "коначним позивом на буђење" за свет.

Ипак, честитке су стигле из Москве у традицији "пријатељских и добросуседских односа", као и из Сирије, Ирака, Турске у Уједињених Арапских Емирата, док је Хамас пожелео Ирану "прогрес и просперитет".

Раиси ће званично у августу заменити Хасана Роханија, тренутног председника, кога су аналитичари сврставали у "умерену струју" са којом је Иран могао да успостави боље односе са Западом и пре свих Америком. Иначе, Рохани је 2017. на председничким изборима, борећи се за свој други и последњи мандат, победио управо Раисија.

Током кампање Раиси је себе представљао као борца против корупције, која је нагризла ткиво иранског друштва. Обећао је и да ће посебну пажњу посветити сиромашним слојевима друштва.

ПРЕКИД О НУКЛЕАРНОМ СПОРАЗУМУ


ПРЕГОВАРАЧИ из Ирана и шест светских сила јуче су прекинули разговоре о оживљавању нуклеарног споразума из 2015. године, и враћају се у своје државе на консултације јер се преостале разлике "не могу лако превазићи". У Бечу се од априла воде преговори о корацима које би требало да предузме Иран у вези са нуклеарним активностима и САД у вези са санкцијама. Трампова администрација се повукла из споразума 2018. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)