ПРЕКО ЛОКАЛА ДО "ЈЕЛИСЕЈА": Први круг регионалних избора, француска десница у узлету

Горан Чворовић - Стални дописник из Париза

20. 06. 2021. у 21:55

ПРВИ круг локалних избора, одржаних на двоструком нивоу, региона и мањих територијалних јединица, департмана, био је прилика у Француској да се потврди јачање екстремне деснице, као и све већа незаинтерсованост грађана.

ПРЕКО ЛОКАЛА ДО ЈЕЛИСЕЈА: Први круг регионалних избора, француска десница у узлету

Фото: Танјуг/АП

До поднева, изјаснило се свега 12,22 одсто бирача, што представља једну од најнижих излазности уопште у земљи, без обзира на то што је одзив у принципу нижи него на општим изборима.

Разлози за то су све мање поверење грађана у политичку номенклатуру, губитак традиционалних репера између класичне левице и деснице доласком центристе Емануела Макрона на власт, али и страх од пандемије која још траје. На бирачким местима је било обавезно ношење маски, коришћење гелова и држање дистанце, али било је доста оних којима ни то није било довољно. Људи су јуче на пијаци више причали о епидемији, фудбалу и последицама великог невремена, него о гласању.

Пред ово изјашњавање, крајњој десници на чијем челу је Марин ле Пен предвиђала се могућност да освоји бар два од укупно 13 француских региона, што би био преседан. У сондажама су избили у вођство у чак шест региона, у још шест на челу је класична десница која је и сама заоштрила курс. С друге стране, левица све више тоне. Много тога биће решено коалиционим здруживањем пред други круг следеће недеље.

Класична десничарка Валери Пекрес има изгледе да задржи власт у париском региону, као и националисти на Корзици. Биће то провера и за 13 министара који учествују као кандидати.

Друштвена фрактура, нереди, све већа небезбедност, управљање пандемијом - неке су од главних тема које су обележиле предизборну кампању, иако је реч о регионалним изборима. Биће, зато, ово важна генерална проба уочи председничких избора који ће бити одржани за десет месеци, и на којима су Емануел Макрон и Марин ле Пен већ виђени у другом кругу, као и пре пет година, али овога пута са знатно мањом разликом. До тада, све је могуће, па и да Марин ле Пен, преко локалних избора, направи важан корак ка Јелисеју.

ФАВОРИТ МАРИЈАНИ

НАЈВИШЕ изгледа да освоји власт у табору Марин ле Пен има Тјери Маријани у великој области Прованса - Алпи - Азурна обала, који је, иначе, велики пријатељ Срба и као европски посланик то редовно истиче. "Национално окупљање" шансу види и на северу земље и у Нормандији. Томе је много допринела чињеница да Марин ле Пен више не заговара излазак из еврозоне, док је директне позиве на напуштање ЕУ претворила у захтеве за повратак националне суверености у суштинским доменима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)