АМЕРИКА КОРИСТИ НАТО ДА КОНТРОЛИШЕ САВЕЗНИКЕ: Француски политичар оценио Русију као фактор стабилност у Европи

Новости онлајн

20. 06. 2021. у 08:49

СЕВЕРНОАТЛАНСКА алијанса је машина Сједињених Америчких Држава, полуга за управљање савезницима, сматра француски политичар Жак Мијар.

АМЕРИКА КОРИСТИ НАТО ДА КОНТРОЛИШЕ САВЕЗНИКЕ: Француски политичар оценио Русију као фактор стабилност у Европи

Фото: Депоситпхотос

Мијар је нагласио да у руско-америчким односима постоје несугласице по једном броју питања, али је истовремено приметио да је на женевском самиту председника Русије и САД, Владимира Путина и Џозефа Бајдена обновљен дијалог између две државе. За време Бајденовог претходника, Доналда Трампа, сличан дијалог би био „врло чудан, недоследан, са лупањем вратима“. Међутим, садашњи домаћин Беле куће гледа на Русију као на геополитичког партнера по питању глобалне стабилности.

Он је приметио да се интереси држава Алијансе умногоме разликују, укључујући и са интересима Вашингтона. Коментаришући односе своје државе са Русијом, он је изразио жаљење због одсуства стабилног билатералног дијалога услед оклевања француског председника Емануела Макрона да промовише овакву реторику и померањем своје политике у страну западних интереса.

- Веома ми је жао што је Макрон желео да успостави дијалог са Путином, позвао га у Брегансон, али није довољно радио на томе, већ се са западним државама окренуо Алијанси. Ја, убијте ме, не разумем шта је то западни свет. Ево, НАТО постоји, али то је само америчка машина, полуга за управљање савезницима. Интереси чланица НАТО-а су различити, чак нису ни много слични. И зато поздрављам дијалог између председника Русије и САД, али бих јако желео да и Француска успостави дијалог са Русијом, свој, сопствени, независни дијалог - рекао је француски политичар у коментару за телевизију „РЕН“.

Мијар је високо оценио улогу Русије као партнера који осигурава стабилност у Европи и додао да свака држава, која улази у НАТО треба да води индивидуални дијалог са Русијом, не осврћући се на интересе Вашингтона.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)