ЗА КАФУ И 10.000 ДИНАРА, ЗА ЧАЈ 7.500: Цене у Северној Кореји велики проблем за Кима

Новости онлајн

19. 06. 2021. у 10:49

СЕВЕРНОКОРЕЈСКИ лидер Ким Џонг Ун суочава се са озбиљним проблемима.

ЗА КАФУ И 10.000 ДИНАРА, ЗА ЧАЈ 7.500: Цене у Северној Кореји велики проблем за Кима

Фото АП

Он треба да прехрани свој народ, а опције му, по свему судећи, нису добре.

Ким је у уторак саопштио да је држава у озбиљној кризи. Он је позвао на мере за решавање "напете" ситуације са храном изазване пандемијом корона вируса и прошлогодишњим временским непогодама, од којих се пољопривредни сектор и даље опоравља.

Не постоји много опција да надомести домаћу производњу, јер је увоз отежан због затворене границе услед пандемија корона вируса. У престоници Северне Кореје, Пјонгјангу, цене су драстично скочиле.

Цене риже и горива су још и стабилне, али цене увозне робе попут шећера, уља и брашна бележе све већи раст. Чак су и цене неких домаћих намирница отишле "небу под облаке" последњих месеци.

Цена кромпира на пијаце је утростручена, тврде мештани Пјонгјанга. Додају и да је цена црног чаја 70 долара, док је за паковање кафе неопходно издвојити и 100 долара (око 9.900 динара), пише Си-ен-ен.

Подсетимо, медији су писали и да је килограм банана "скочио" на 45 долара (око 4.300 динара).

Ким у свом обраћању није тачно прецизирао колика је несташица, међутим у Уједињеним нацијама процењују да Северној Кореји фали око 860.000 тона хране.

Признање да власт није у могућности да омогући да се народ прехрани можда делује чудно када се говори о лидеру чија породица је себе увек представљала као Бога. Међутим, за разлику од свог претходника, оца Ким Џонг Ила, Ким Џонг Уну није било тешко да призна своје грешке и неуспехе, па чак и сузу да пусти пред народом.

Како пише Си-ен-ен, Ким се труди да се представни као народски човек, лидер који се стално среће са грађанима и посвећен је томе да побољша њихов свакодневни живот. Он је 2011, када је преузео власт, рекао да му је циљ да већина грађана Северне Кореје живи боље.

Међутим, уколико драстично не промени неефикасну економију, не ослободи готово 120.000 политичких затвореника за које се верује да их држе у гулагу или се не повуче програм нуклеарног наоружања, стручњаци верују да ц́е Пјонгјанг тешко постићи Кимов циљ.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)