ВАЖНО ОТКРИЋЕ РУСКИХ НАУЧНИКА: Нове мутације вируса корона смањују ефикасност вакцина

Новости онлајн

18. 06. 2021. у 22:21

НАУЧНИЦИ Федералне медицинско-биолошке агенције (ФМБА) Русије открили су нове мутације вируса корона које могу да смање ефикасност лекова, укључујући и вакцине, саопштили су у прес служби агенције.

ВАЖНО ОТКРИЋЕ РУСКИХ НАУЧНИКА: Нове мутације вируса корона смањују ефикасност вакцина

Илустрација / Фото АП

- Научници ФМБА Русије открили су нове варијације вируса САРС-Ков-2. Појава нових генетских линија САРС-Ков-2, које носе мутације у саставу променљивих делова генома вируса, смештених првенствено у геному С-протеина и посебно у његовом рецепторском домену, може да промени биолошка својства вируса и клиничке манифестације инфекције. Поред тога, може и да смањи ефикасност лекова, укључујући вакцине, које су направљене и тестиране на ранијим варијантама вируса САРС-Ков-2 - наводи се у саопштењу.

У агенцији су додали да су почетком 2021. године на територији Русије откривене нове врсте вируса САРС-Ков-2 које имају повећану способност да се преносе са човека на човека и да мењају клиничку слику инфективног процеса.

Поред тога, описани су и ефекти „бежања" нових варијанти вируса од дејства антитела, који се стварају код људи који су прележали ковид 2020. године или су били вакцинисани раније направљеним вакцинама против вируса корона.

У материјалима ФМБА се појашњава да се треће недеље јуна 2021. године индијски сој вируса у Москви појавио код 87 процената оболелих. Друге недеље јуна је тај показатељ износио 55,7 процената, а почетком месеца само 35 процената.

ФМБА од марта 2020. године спроводи молекуларно-генетичка истраживања циркулације вируса корона на територији Русије. Истраживање се спроводи на бази Центра за стратешка планирања и управљање медицинско-биолошким ризицима по здравље, ФМБА Русије.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)