ЖРТВЕ БАНДИ МОГУ У САД: Бајден преокренуо кључну имиграциону меру Трампа

Д. Д. С.

18. 06. 2021. у 12:43

AДМИНИСТРАЦИЈА САД Џозефа Бајдена је направила једну од најзначајнијих промена у односу на претходну, омогућавањем да жртве насиља банди или породичног насиља могу по тим основама да траже азил. Бајденова администрација омогућиће да жртве банди и насиља у породици поново могу да траже азил, преокренувши кључну имиграциону меру Доналда Трампа.

ЖРТВЕ БАНДИ МОГУ У САД: Бајден преокренуо кључну имиграциону меру Трампа

Foto: Printskrin Youtube

Уредбама које је издао министар правде Мерик Гарланд укидају се одлуке његових претходника из Трампове ере и уследиле су после Бајденове извршне уредбе из фебруара којом је администрацији наложено да измени правила о азилу, с крајњим роком до октобра.

Док не буду успостављена нова правила, имиграционе судије ће моћи да дају азил појединцима на основу претњи породичним насиљем или насиљем нарко банди у централној Америци, указује "Тајмс". Лист указује да је одлука сигнал да Бајден намерава да заузме мекши приступ имиграцији, пошто је политику свог претходника назвао окрутном и обећао да ће ојачати заштиту жртава насиља.

Трамп је редовно тврдио да је систем азила "превара" и његова администрација је ограничавала заштиту мигрантима који су стизали на јужну границу САД, указује лондонски лист, додајући да је његов први министар правде Џеф Сешонс 2018. године рекао да се "систем азила злоупотребљава науштрб владавине права".

Трампова администрација тврдила је да су људи који долазе из централне Америке економски мигранти који нису испунили услове за хуманитарну помоћ и пресудила је 2018. да случајеви "који се односе на породично насиље или насиље банди које су починили невладини актери" углавном не заслужују азил.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)