АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Индију до септембра очекује трећи талас коронавируса

Срна

18. 06. 2021. у 11:34

ТРЕЋИ талас епидемије вируса корона вероватно ће погодити Индију до октобра, а опасност ће постојати још најмање годину дана упркос бољој контроли заразе, изјавили су медицински стручњаци.

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Индију до септембра очекује трећи талас коронавируса

Фото: ЕПА

Ројтерсовом анкетом од 3. до 17. јуна било је обухваћено 40 здравствених специјалиста, лекара, научника, вирусолога, епидемиолога и професора широм света. Они очекују да ће масовна вакцинација пружити одређени степен заштите од нових таласа.

Више од 85 одсто оних који су дали прецизнију прогнозу, односно 21 од 24, рекло је да ће нови талас погодити Индију до октобра, укључујући три стручњака који то очекују већ у августу и једног у септембру.

Преостала тројица изјаснила су се за период од новембра до фебруара.

Више од 70 одсто стручњака изјавило је да ће нови талас бити боље контролисан у поређењу са садашњим - јер сада нема довољно вакцина, лекова, кисеоника нити болничких кревета.

Индија је до сада потпуно вакцинисала око пет одсто становништва од око 950 милиона људи који могу да се имунизују. То значи да су милиони и даље изложени зарази и потенцијалном умирању.

Већина здравствених стручњака упозорила је да не треба прерано укидати рестриктивне мјере, као што су неке државе већ урадиле.

На питање да ли ће ђеца или млађи од 18 година бити најугроженији трећим таласом, близу две трећине експерата је одговорило потврдно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)