ВЕЛИКИ КИНЕСКИ ПЛАН ЗА МАРС: Црвени космонаути ће колонизовати Црвену планету, флота бродова ће летети до земље (ВИДЕО)

Новости онлине

18. 06. 2021. у 11:19

КИНА има план за Марс који укључује присуство људи на Црвеној планети, као и изградњу базе и експлоатацију ресурса.

ВЕЛИКИ КИНЕСКИ ПЛАН ЗА МАРС: Црвени космонаути ће колонизовати Црвену планету, флота бродова ће летети до земље (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

Ванг Сиаођинг, председник Кинеске академије за истраживање ракетне технологије обелоданио је тај план на конференцији Глобално истраживање свемира, тврди спејс.ком.

Званично је познат план Кине за Марс до 2029. године, када је планирана мисија која ће прикупити узорке на Црвеној планети. Кинеска сонда „Тајнвен 1“, која служи и као демонстрација будуће мисије, слетела је на Марс средином маја ове године.

Међутим, према наводима Сиаођинга, Кина има много дугорочније планове за Црвену планету.

Будуће кинеске мисије без људске посаде требало би да утру пут за изградњу прво орбиталне станице, а потом и базе на површини Марса.

Завршни део плана је формирање такозване "еконосфере", коју би опслуживала велика флота која би летела између Земље и Марса, као и искоришћавање ресурса на Црвеној планети.

Док ће мисије без људске посаде бити послате на Марс конвенционалним ракетама, свемирски бродови планирани за одржавање везе између те планете и Земље, били би грађени у орбити и користили би нуклеарни електрични и нуклеарни термални погон.

Терет би се до Марса превозио и спуштао на планету посебно, пошто би постојала посебна возила која би се кретала између орбите и површине планете, која би се користила и за трансфер чланова посаде.

"Еконосфера" подразумева изградњу флоте свемирских бродова који би могли да се вишекратно користе, као и складишта горива у орбити, која би омогућавала да се летелице допуне.

Међутим, није познато који су временски оквири овог плана, док Спејс.ком наводи да је тај план „у веома раној фази“. Како наводи, тај план још не обухвата изазове слања људи на дуга свемирска путовања, као што су радијација и ефекти микрогравитације, што би требало да разраде други кинески институти.

Није још јасно ни када Кина планира да пошаље људску посаду на Марс, али се претпоставља да ће то бити после слања астронаута на Месец, што је планирано за 2030. годину.

Кина је недавно послала људску посаду у свемир, после пет година паузе, што је део плана за довршетак свемирске станице до краја следеће године.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)