РАЗГОВОР СА ПУТИНОМ БИО СНИСХОДЉИВ: Док Бела кућа истиче "практичност" састанка, медији и Трамп су много оштрији према Бајдену

Д. САВИЋ

17. 06. 2021. у 22:42

ПУТИН је у Женеви добио управо оно што је желео и зато је самит напустио са огромном дипломатском победом, став је америчког Си-Ен-Ена.

РАЗГОВОР СА ПУТИНОМ БИО СНИСХОДЉИВ: Док Бела кућа истиче практичност састанка, медији и Трамп су много оштрији према Бајдену

Бајден инсистира да се "Америка вратила" и да он није Трамп / Фото АП

Исто мисли и бивши председник САД Доналд Трамп који је током боравка у Белој кући "ратовао" управо са овом ТВ станицом, али се сада њихове процене о сусрету његовог наследника Џозефа Бајдена са руским колегом Владимиром Путином подударају.

Трамп је за "Фокс њуз" рекао да САД нису добиле ништа на самиту и да су препустиле сцену Русији. Указао је да САД нису успеле да зауставе изградњу гасовода "Северни ток 2", што је, каже, било важно урадити. "Мислим да је то био добар дан за Русију", закључио је Трамп.

- За многе Путинове следбенике, његов састанак са америчким председником изгледаће као доказ да су његови поступци у потпуности оправдани. Он се разумно сложио да сарађује са САД на великим међународним питањима као што је безбедност, а обновио је и конвенционалне дипломатске канале. И све то је успео док је истицао недостатке америчког друштва, а бранио своје - наводи Си-Ен-Ен.

Бела кућа као главну вредност разговора истиче то што је био "веома усредсређен, практичан, без конфликта".

- На крају нису читали један другом припремљене тезе и нису држали монологе о овом или оном. То је била практична дискусија, усредсређена на различита, веома важна питања - навео је представник Беле куће.

Бајден је, међутим, уочи укрцавања у војни авион америчких снага на путу за Вашингтон, одговарајући на питање зашто би сада Москва желела да сарађује са САД, новинарима рекао да је Русија тренутно у "веома, веома тешком положају":

- Притиска их Кина. Очајнички желе да остану водећа сила - рекао је Бајден.

Агенција Ројтерс оцењује да је шеф Беле куће покушао да Русију не представи као директног конкурента САД и да умањи Путинов значај на глобалној сцени. Други примећују да би Бајден могао да има потешкоће у паралелним напорима да заустави урушавање америчко-руских односа и спречи претњу од нуклеарног сукоба, док истовремено снисходљиво разговара са Русијом.

Британски Би-Би-Си закључује да је Бајден, за своју домаћу, америчку публику, желео да докаже да његова европска турнеја, закључена сусретом с Путином, значи да се "Америка вратила" и да он "није Доналд Трамп".

- Када се Бајден враћао председничким авионом у САД, рекао је: "Одговорићемо ако Русија не жели исто што и ми, у вези са сајбер сфером, људским правима и осталим стварима". Одговориће, али како? То није јасно - закључује Би-Би-Си.

КРАТАК И МУДАР

Уочи полетања његовог авиона из Женеве Бајден је новинарима који су га притискали да каже шта је постигао током састанка са Путином, рекао да изгледа треба имати "негативан став" да бисте били новинар. Ипак, пошто су инсистирали да каже да ли је постигао нешто, Бајден је кратко одговорио "видећемо". Извинио се се што је био "кратак и мудар", а затим новинаре назвао "најсјајнијим људима у земљи".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)