КИНЕЗИ УСПЕШНО ЛАНСИРАЛИ "БОЖАНСКИ БРОД": Први пут после пет година шаљу космонауте у свемир (ВИДЕО)

Новости онлине

17. 06. 2021. у 08:23

ЛЕТЕЛИЦА „Шенжоу 12“, којом Кина шаље своју прву мисију с људском посадом у свемир после готово пет година, данас је успешно лансирана.

КИНЕЗИ УСПЕШНО ЛАНСИРАЛИ БОЖАНСКИ БРОД: Први пут после пет година шаљу космонауте у свемир (ВИДЕО)

Фото: AP Photo/Ng Han Guan

У најдужој свемирској мисији Кине до сада, три астронаута су данас полетела у орбиту и остају у свемиру три месеца како би радили на спровођењу амбициозног плана завршетка свемирске станице до краја следеће године.

Летелица "Шенжоу 12" је данас у 9 сати 22 минута успешно лансирана у граду Ђиучуену, а три астронаута која чине посаду су Ние Хаишенг (56), Лиу Боминг (54) и Танг Хунгбо (45).

"Шенжоу 12", што значи "Божански брод", трећа је од 11 мисија потребних за завршетак кинеске свемирске станице до 2022.

Кина је започела изградњу свемирске станице крајем априла лансирањем модула Тијенхе, првог и највећег од три на станици који је Кина самостално развила и на њему ће трочлана посада "Шенжоу 12" боравити три месеца.

Тројица мушкараца требало би да проведу три месеца на модулу Тијенхе, неких 380 километара изнад Земље, а примарни циљ Ние Хаишенга, који командује мисијом, и његовог тима је да ставе у употребу модул који тежи 22,5 тоне. 

То је прва и основна компонента онога што ће на крају бити станица од око 70 тона, која се састоји од простора за живот, научних лабораторија и телескопа класе Хабл за посматрање свемира.

Ние, бивши пилот који је имао већ два лета у орбиту, је најстарији национални астронаут који је отишао у свемир, а најмлађем Танг Хунгбоу је ово први свемирско искуство.

Последња кинеска летачка мисија са посадом била је 2016. године када су двојица астронаута послати свемирском летелицом "Шенжоу 11" у свемирску лабораторију "Тиангонг 2", прототипу свемирске станице у којој су касније остали око месец дана.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)