МЕЊА СЕ КАРТА СВЕТА: Земља добија пети светски океан

Д. Б. М.

16. 06. 2021. у 17:21

НА свету постоје четири океана - Велики тихи, Атлантски, Индијски и Северни ледени (арктички), али захваљујући Националном географском друштву још један ће се наћи на картама света. Први пут после више од сто година, Друштво је најавило да ће Јужни океан, водену површину које окружује Антарктик, препознати као пети светски океан.

МЕЊА СЕ КАРТА СВЕТА: Земља добија пети светски океан

Фото: Принтсцреен/Гоогле мапс

- Научници одавно знају да постоји посебна еколошка регија око Антарктика - изјавио је Алекс Тејт, географ Националног географског друштва. - Иако је Национално географско друштво на мапама и раније означавало овај океан, није га и званично признавало због недостатка ширег споразума.

У међународној научној заједници још није постигнут договор о имену и границама ове водене површине. Званичници Националне океанске и атмосферске управе (НОАА)рекли су да је Савезна агенција водено тело препознала као пети океан још 1999. године, када је амерички Одбор за географска имена одобрио назив "Јужни океан". Међутим, када су 2000. Међународној хидрографској организацији (ИХО) преложене границе океана, нису се сложиле све чланице организације. Иначе, Међународна хидрографска организација једна је од главних референци Националне географије када је у питању саветовање о именима места.

Где се налази Јужни океан?

Водена површина протеже се од обале Антарктика до 60. степена јужне географске ширине. Јужни океан садржи подручја која се најбрже загревају на Земљи, попут Антарктичког полуострва. Морски лед на Јужном океану игра улогу у одређивању океанске циркулације и временских образаца, а даље загревање могло би да "поремети глобалну климу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)