ПОЉСКА НАСТАВЉА БОРБУ: Резолуцијом против изградње "Северног тока 2"

Новости онлајн

15. 06. 2021. у 21:34

ДОЊИ дом парламента Пољске је усвојио резолуцију против изградње гасовода "Северни ток 2“.

ПОЉСКА НАСТАВЉА БОРБУ: Резолуцијом против изградње Северног тока 2

Полагање цеви за гасовод у немачким водама / Фото ЕПА

- Доњи дом парламента Пољске је у знак солидарности са суседима из Централне Европе, због страха од руске експанзије, пре свега према Украјини, позвао Европску унију и њене чланице да одбију било какву подршку реализацији гасовода ‘Северни ток 2’. Апел се пре свега односи на Немачку као  НАТО савезника. Чланице се позивају и да предузму мере за брзо и ефикасно заустављање изградње - наводи се у резолуцији.

Пољски посланици су свој проглас засновали на поштовању вредности на којима почива Европска унија, као и на солидарности са Украјином и бризи о стабилности и безбедности у Европи, као и на повећању отпора притисцима Русије.

Доњи дом парламента је позвао САД као свог НАТО савезника да подрже и прошире санкције против организација које учествују у изградњи гасовода.  

Подсетимо, пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)