ОВО ПРЕРАСТА У НЕШТО ТРАЈНИЈЕ И СТРАТЕШКО: Вашингтон забринут због сарадње Русије и Кине

Novosti online

15. 06. 2021. у 08:55

АДМИНИСТАРАЦИЈА председника Америке Џозефа Бајдена забринута је због све вишег нивоа сарадње Русије и Кине, пише "Политико" позивајући се на високо рангиране званичнике.

ОВО ПРЕРАСТА У НЕШТО ТРАЈНИЈЕ И СТРАТЕШКО: Вашингтон забринут због сарадње Русије и Кине

Фото: Депоситпхотос

Према речима саговорника портала, дуго времена односи Русије и Кине били су ограничени на тактичку сарадњу и привремено партнерство. Међутим, у последње време сарадња између две земље трансформише се у "нешто знатно трајније и стратешко".

- Сарадња Русије и Кине коју пратимо последњих десет година је дубља и, искрено, изазива већу забринутост. Мислим да на одређеном нивоу та сарадња функционише као квази-алијанса - пише "Политико" и додаје да две земље често имају јединствен став када је реч о важним питањима у УН, подижу сарадњу у трговинској, војној  и технолошкој сфери.

Према речима извора "Политика", америчко руководство ће морати да „ревидира стратегију“: да ли ће Америка обуздавати обе земље или ће разрадити различите приступе.

Краткорочно гледано, наводи један од саговорника, питања која изазивају забринутост потичу од Русије али дугорочно гледано изазов који представља Кина брине највише.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)