ПУТИН ОДБРУСИО АМЕРИЧКОМ НОВИНАРУ: Замислите да ми дођемо на вашу границу, какав би био ваш одговор?

Novosti online

14. 06. 2021. у 14:50

РУСКИ председник Владимир Путин je уочи сусрета са америчким лидером Џозефом Бајденом у Женеви дао интервју америчкој телевизији „Ен-би-си“ током којег је оценио да се војне вежбе НАТО-а и САД одржавају у непосредној близини руских граница, те је поставио питање шта би де десило кад би Русија учинила исто то.

ПУТИН ОДБРУСИО АМЕРИЧКОМ НОВИНАРУ: Замислите да ми дођемо на вашу границу, какав би био ваш одговор?

Фото: ЕПА

- Замислите да смо ми послали нашу војску непосредно до ваших граница. Какав би био ваш одговор? - упитао је Путин.

Америчка телевизија подсећа и да, када су Путина питали о недавном пребацивању руске војске у близини украјинских граница, због чега су се сви забринули од могуће инвазије, Путин је рекао да Русија војне вежбе спроводи искључиво на сопственој територији. Као пример руски председник је навео чињеницу да НАТО на рутинској основи спроводи војне вежбе у близини руских граница, као и чињеницу да Америка спроводи маневре на Аљасци, која је такође у близини руских граница.

Све оптужбе су фарса

Он је такође одбацио све оптужбе које се тичу умешаности Русије у изборне процесе, док је за оптужбе да је Русија или да су руски хакери одговорни за сајбер нападе у Америци рекао да је то – „фарса“.

- Оптуживали су нас за многе ствари. За мешање у изборе, за сајбер нападе и тако даље. Ниједном, али ниједном се нису потрудили да предоче било какве доказе. То су само неосноване оптужбе - рекао је Путин.

Међутим, упитан од стране водитеља да ли је забринут да је америчка обавештајна служба можда већ дубоко проникла у руске мреже и да је у стању на нанесе озбиљнију штету, Путин је рекао да, иако је то могуће, таква опција га не плаши.

Са друге стране, Путин је констатовао да је Русија забринута због сајбер делатности НАТО-а.

- То чега се плаше у Америци може представљати опасност и за нас. НАТО је сајбер пространство прогласила борбеном зоном. Они нешто планирају, нешто спремају, наравно да нас то забрињава - рекао је Путин.

Изразио је, међутим, наду и да ће Русија и Америка покренути процес сарадње када је реч о борби против сајбер криминала.

- Хајде да седнемо заједно, да разговарамо, да пронађемо компромисна решења која ће бити прихватљива за обе стране - истакао је.

Путин се осврнуо и на питање руског блогера Алексеја Наваљног рекавши да ће се према њему опходити ништа лошије него као и према другим затвореницима.

Упитан да ли је он лично наредио убиство Наваљног, Путин је рекао да Русија „нема навику да убија било кога“.

Могућа размена заробљеника

Путин је током интервјуа за „Ен-би-си“, рекао и да би током предстојећег самита са америчким државним врхом могло бити размотрено питање размене заробљеника.

Наиме, на питање да ли је спреман да размотри питање размене заробљеника он је одговорио: „Да, наравно“.

- Знам да у Русији постоји неколико грађана САД који су осуђени и који су у затвору. Међутим, неупоредиво више је руских грађана који се налазе у америчким затворима. Те бројке су једноставно неупоредиве - додао је.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)