ЏОНСОН ОДЛАЖЕ "ОТВАРАЊЕ" ЗЕМЉЕ: Премијер Велике Британије жели да продужи локдаун још месец дана

Танјуг

14. 06. 2021. у 11:04

БРИТАНСКИ премијер Борис Џонсон данас би требало да објави одлуку о одлагању за још неколико недеља укидања епидемиолошких мера повезаних с ковид-19, услед забринутости због брзог пораста инфекција тзв. делта сојем корона вируса.

ЏОНСОН ОДЛАЖЕ ОТВАРАЊЕ ЗЕМЉЕ: Премијер Велике Британије жели да продужи локдаун још месец дана

Фото: Танјуг

Џонсон није демантовао медијске спекулације да ће крај локдауна бити одложен за до месец дана, наводећи да постоји "озбиљна забринутост" због пораста инфекција и хоспитализације.

- Настављамо да гледамо податке и још увек није донета коначна одлука", рекао је јуче Џонсон новинарима након самита Групе седам.

Британски министар здравља Ед Аргар изјавио је данас да очекује да ће Џонсон најавити већу помоћ за предузећа ако дође до одлагања у ублажавању мера.

Ројтерс наводи и да је угоститељска индустрија затражила још једну рунду помоћи.

Британска влада је у фебруару изнела план, у којем се наводи да сва социјална ограничења неће бити укинута пре 21. јуна, када би пабови, ресторани, ноћни клубови и други угоститељски објекти, могли у потпуности да се отворе.

Последњих недеља се, међутим, бележи брзи раст нових случајева узрокованих делта сојем вируса, који је први пут откривен у Индији, а за који здравствени званичници верују да је 60 одсто преносивији од претходног доминантног соја.

Немачка Дојче банке је прошле недеље проценила да би четвородељно одлагање привремено смањило бруто домаћи производ Британије за око 0,25 одсто, што је само делић од историјског пада од 9,8 одсто забележеног 2020. године.

У недељу је Британија забележила 7.490 нових слуцајева ковид-19 и осам смртних случајева, а нове инфекције порасле су за скоро 50 одсто између 7. и 13. јуна у поређењу са претходном недељом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)