КО ЈЕ НОВИ ИЗРАЕЛСКИ ПРЕМИЈЕР? Нафтали Бенет отелотворење бројних контраиндикација, ултра-националиста и некадашњи Нетанијахуов савезник

Танјуг

14. 06. 2021. у 10:25

НАФТАЛИ Бенет (49), који је у недељу положио заклетву као нови израелски премијер, представља отелотворење бројних контрадикција које одликују Израел, наводи АП.

КО ЈЕ НОВИ ИЗРАЕЛСКИ ПРЕМИЈЕР? Нафтали Бенет отелотворење бројних контраиндикација, ултра-националиста и некадашњи Нетанијахуов савезник

Фото: ЕПА

Бенет је религиозни Јеврејин, ултра-националиста који је зарадио милионе у примарно секуларном сектору високе технологије, залаже се за насељавање Јевреја на окупираним територијама, а живи у Тел Авиву и некада је био савезник свога претходника Бењамина Нетанијахуа, кога је након 12-годишње владавине сменио уз помоћ центриста и левичара, наводи АП.

Његова ултра-националистичка странка Јамина освојила је на мартовским изборима само седам места у Кнесету, који има 120 посланичких места, али је Бенет успео да се наметне за предводника нове политичке коалиције.

Он се противи независној држави Палестинаца, а снажно се залаже за изградњу јеврејских насеља на окупираној Западној обали и у источном Јерусалиму, што већина Палестинаца и значајан део међнародне заједнице виде као главну препреку за постизање мира.

- Он је лидер деснице, заступа екстремне ставове у погледу безбедносне политике, али је истовремено и веома прагматичан - указао је Јоханан Плеснер, начелник израелског Института за демократију и дугогодишњи Бенетов познаник, који је с њим служио војни рок.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)