ЗОНА ЕВРА НА ПРЕКРЕТНИЦИ: Лагард - Чврст услов за укидање програма стимулуса

Танјуг

14. 06. 2021. у 08:49

ЕКОНОМИЈА зоне евра је на прекретници, а њен чврст и одржив опоравак је неопходан предуслов како би Европска централна банка могла да разматра повлачењу програма хитне подршке, изјавила је председница ЕЦБ Кристин Лагард у интервјуу за Политикоин.

ЗОНА ЕВРА НА ПРЕКРЕТНИЦИ: Лагард - Чврст услов за укидање програма стимулуса

FOTO: Depositphotos

ЕЦБ је одлучила прошле недеље да остане при појачаној куповини обвезница како би трошкови задуживања у економијама еврозоне остали на изузетно ниском нивоу, а креатори монетарне политике нису ни разговарали о смањењу подршке иако се привредни раст опоравља брже него што је раније предвиђало, преноси Ројтерс.

 - Не сугеришем да ће се програм пандемијске хитне куповине (ПЕПП) окончати 31. марта. Имамо доста простора за флексибилност, а што се тиче економских изгледа идемо у правом смеру - рекла је Лагард у интервјуу објављеном данас.

Додала је да прерано да се расправља о укидању 1,85 билиона евра вредног програма ПЕПП, који би требало да траје најмање до 31. марта 2022. или док се период пандемијске кризе не заврши.

Економисти очекују да ЕЦБ почне да разматра питање окончања ПЕПП-а на септембарском састанку, а велика већина аналитичара које је анкетирао Ројтерс не предвиђа да ће овај програм бити проширен и продужен.

Уместо тога, по њиховом мишљењу је вероватније да ће се ЕЦБ вратити на пређашњи и ригиднији Програм куповине имовине, који вероватно неће бити временски орочен, јер се процењује да ће у годинама које долазе инфлација и даље остати испод циља ЕЦБ-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)