ГЛАВНА ТЕМА РУСИЈА, КИНА И НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ: Данас састанак лидера НАТО-а

Танјуг

14. 06. 2021. у 08:21

ЛИДЕРИ НАТО-а састаће се данас у Бриселу, како би договорили реформе у мултиполарном свету, насталом по завршетку Хладног рата, у којем кинески војни успон представља нови изазов.

ГЛАВНА ТЕМА РУСИЈА, КИНА И НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ: Данас састанак лидера НАТО-а

Фото АП

На агенди једнодневног самита наћи ће се и Русија, климатске промене, Авганистан и нове технологије.

Скуп ће бити нешто ужег обима него ранијих година, због рестрикција повезаних са ковидом-19.

Како наводи Ројтерс, очекује се да 30 лидера НАТО-а од америчког председника Џоа Бајдена траже уверавања да Алијанса може да рачуна на подршку САД, свог најмоћнијег члана, након што је четири године била на удару критика бившег председника Доналда Трампа.

Док би Бајден, како се очекује, могао послати традиционалну америчку поруку да европски савезници морају плаћати више за сопствену безбедност, НАТО ће, како наводи Ројтерс, настојати да оде још даље од Трампове спољнополитичке агенде - "Америка на првом месту".

- Овај самит са Бајденом би требало да буде сигнал свету да НАТО се вратио. Било је толико буке и било је то тешко време. Али сада заправо можемо разговарати о стварима које су битне, дефинишући безбедносне изазове нашег времена - рекао је један високи европски дипломата у НАТО-у.

НАТО, основан 1949. године ради колективне одбране његових чланица и као противтежа Совјетском савезу, обележио је 70.-годишњицу на самиту у Лондону у децембру 2019. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)