ИНТЕРВЈУ Теолог Кевин Анет: У Канади је побијено чак 60.000 деце Индијанаца

Д. ВУЈИЧИЋ

14. 06. 2021. у 12:14

МЕДИЈСКО откриће лешева 215 дечака и девојчица на гробљу Резиденцијалне школе за мале Индијанце у Камлопсу на западу Канаде је покушај да се једном заувек закопа прича о убијеним малим урођеницима који су били присиљени да похађају једну од 141 овакве школе широм земље.

ИНТЕРВЈУ Теолог Кевин Анет: У Канади је побијено чак 60.000 деце Индијанаца

Фото И. Маринковић

Овај број уморених малишана је тек 10 одсто стварно страдалих у овом концлогору. Неоткопана тела деце још леже под темељима новосаграђених зграда ове школе и могу бити откривена уколико се наложи темељна полицијска истрага.

Ово, у ексклузивном разговору за "Новости", тврди Кевин Анет, некадашњи протестантски свештеник који је још 1994. први јавно оптужио Канаду, Католичку цркву и британску круну за геноцид над Индијанцима. Анет, пореклом из Ирске, који је од тада прошао пут од пастора хероја, преко двоструке номинације за Нобелову награду за мир, до заборављеног борца за правду, каже да је по њега "све кренуло по злу" када је Канада формирала Националну комисију за истину и помирење са урођеницима:

- Јавно сам критиковао рад те државно-црквене комисије, нарочито када је 2015. саопштила налазе да је у минулих 120 година извршен "културни геноцид" над Индијанцима, али не и ко је за то одговоран.

* Шта су установили?

- Према Комисији, у католичким црквама током свих тих година умрло је око 3.200 индијанске деце, углавном од због заразних болести, а до 2021. званична процена се попела на 6.000 умрлих малишана. Премијер Трудо је 2018. признао "културни геноцид" над индијанским народом, али је избегао помињање убијања деце. Онда су се недавно појавиле тужне слике из школе у Камлопсу које су шокирале свет. Ради се о фарси и покушају да се коначно стави тачка на страшну причу о судбини малих Индијанаца на тлу Канаде.

* Тврдите да је показивање дечјих гробница прикривање?

- Они који су скривили геноцид сада затиру трагове размера злочина. Број од 215 малих скелета су у ствари тела деце која су сахрањена на гробљу поред школе, а темељи других зграда исте школе које су ницале поред централне, саграђене још 1890, крију још најмање девет пута толико жртава. Скривена су тела деце која су преминула у бројним медицинским експериментима над малишанима, нарочито после Другог светског рата. Остала су сведочанства преживелих Индијанаца која говоре да су тамо над њима рађени експерименти за рачун америчке војске и фармацеутске индустрије. Тестирани су, између осталог, на праг издржљивости бола, рађене су стерилизације дечака и девојчица, а у експериментима су учествовали и немачки лекари пребачени овде после Другог светског рата који су радили за потребе америчке војске.

* Колико је заиста индијанске деце настрадало у тим школама?

- Званична статистика каже да је смртност у школама била испод један одсто, а преживели и књиге које нису уништене, тврде да се најмање 50 одсто малих Индијанаца није вратило са школовања. Реално - више од 60.000 деце је усмрћено. УН смо пријавили 29 масовних гробница деце у неколико десетина школа као и гробнице читавих села скривене под ледом Канаде.

* Ко је држао ове школе?

- Католичка црква од краја 19. века заједно са канадском државом кренула је у процес "социјализације" Индијанаца. Деца су од седме године на силу су довођена у интернате где су, као у Камлопсу, по доласку били шишани до главе, даван им је број, а о њима су бринули католички намештеници. Деци је био забрањен матерњи језик и старији вршњаци су били обучени да их туку ако проговоре на свом језику. Прво им је одузиман језик баш као вама Србима да би им касније мењана свест о пореклу. Српски народ је прошао кроз исто у прошлом веку по рецептима Католичке цркве.

* Одакле интерес Ватикана за "социјализацију" Индијанаца?

- Разлози су званично алтруистички, незванично, Католичка црква је тако постала највећи земљопоседник на свету. У резерватима где су смештени домороци ватикански свештеници су били. и данас су поглавари заједница и уценама или новцем купују локалне лидере.

ЋУТЕ И УН

* Крајем прошлог века учинили сте јавним сведочења из Камлопса.

- За масовне гробнице деце у Камлопсу први пут сам сазнао од очевица који је радио на сахрањивању деце. Звао се Јеси Џулс. Он је је први сведочио 1997. о страхотама које је видео, именовао је и одговорне католичке свештенике. Досад имамо 39 сведочанства, и то само из ове школе. О свему су обавештене и УН, али ћуте.

УНИШТАВАЈУ МЕСТО ЗЛОЧИНА

* Шта се управо догађа у Канади?

- Уништава се место злочина, а држава и црква се претварају да фали само "акција цивилног друштва" да дође до помирења народа који је истребљен и његових истребљивача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)