СРЕДЊИ ДОМЕТ ИПАК ИДЕ ПОД НАДЗОР: Уочи сусрета Путина и Бајдена у Женеви и једна оптимистична најава, враћа се "контрола" пројектила

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

13. 06. 2021. у 22:58

РУСКИ председник Путин изјавио је у недељу да очекује да ће у Женеви да успостави личне контакте са америчким колегом Бајденом и да ће се покренути дијалог о темама за које постоји заједнички интерес. За разлику од Путина Бајден и даље "прети". ТВ канал "Ен-Би-Си" саопштио је да ће Бајден предати Путину у Женеви "тврд сигнал" како би Путин схватио да ће се његова политика разликовати од Трампове који је у првом сусрету са руским председником казао да жели пријатељске односе.

СРЕДЊИ ДОМЕТ ИПАК ИДЕ ПОД НАДЗОР: Уочи сусрета Путина и Бајдена у Женеви и једна оптимистична најава, враћа се контрола пројектила

Бајден и Путин се сретали 2011. / Фото АП

Ипак, на крају је стигла и добра вест, чланице НАТО најавиле су пред сусрет председника Џозефа Бајдена и Владимира Путина да се у Европи неће размештати ракете. Према писању "Дифенс њуза", та најава је написана у предлогу коминикеа који ће бити објављен на завршетку самита НАТО који ће се одржати у Бриселу 14 јуна. На тај начин НАТО жели да допринесе да се смањи напрегнутост односа са Русијом и да се припреми подлога за дијалог за за контролу наоружања.

Председник Путин је већ раније изјавио да је Русија спремна да на европском делу не размешта ракете "9М729" али при услову да сличне ракете не размешта ни НАТО. Споменутом руском ракетом системе "искандер" могу гађати на растојању од 490 километара. Руски председник је казао да је спреман за договор да се заједно са официрима НАТО обавља контрола "искандера" у Калињинградској области ако се дозволи руским официрима да контролишу америчке комплексе са ракетама "аегис ашор" са лансирних рампа МК-41. Ради се о противракетним системима за које Руси тврде да се лако могу користити и као офанзивно оружје.

Уочи самита у Женеви председник Путин је дао интервју америчком ТВ каналу НБЦ. И у том интервјуу Путин се није спуштао на "пијачни ниво" него је рекао да се навикао на "етикетирање" и да због тога ни најмање не пати..

Он је упоредио Бајдена и Трампа рекавши да је садашњи амерички председник каријерни политичар јер је фактички цели живот од пунолетства провео у политици.Путин се нада да Бајден неће правити импулсивне кораке. Што се тиче бившег председника Трампа Путин, рекао је да је то несвакидашња личност и јарки човек.

БАЈДЕН: РЕЋИ ЋУ

АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден изјавио је да је његов руски колега Владимир Путин био у праву када је изјавио да су односи двеју земаља на најнижем нивоу претходних година.

Бајден је додао да је рекао Путину пре него што је изабран да ће проверити да ли је руски лидер умешан у америчке изборе.

- Проверио сам, јер сам имао приступ обавештајним подацима. Био је умешан у те активности. Ставио сам му до знања да ћу одговорити - поручио је Бајден.

СТВАР ЈЕ ПОЛИТИЧКЕ КУЛТУРЕ

НА питање новинара "Ен-Би-Си" Кејра Симонса "господине председниче јесте ли убица", Путин се насмејао.

- За време моје председничке функције навикао сам се на нападе са свих страна из различитих области, различитих калибара и ништа ме то не зачуђује. Што се тиче жестоке реторике, мислим да је то израз опште културе САД, објаснио је Путин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)